Det är Siri Steijer som blir ny programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro. Hon ersätter Malin Sahlen som har gått till pr-byrån New Republic. Siri Steijer kommer senast från en tjänst som pressekreterare på Företagarna. Hon har även jobbat på Svenska Dagbladets ledarredaktion och är nogsamt framodlad av den liberala borgerligheten.
 
– Jag blev headhuntad kan man säga, jag har gått flera av Timbros utbildningar på både Digital- och Stureakademin, så de har haft koll på mig.

Vad ska du åstadkomma?
– Jag tycker att ett stort problem att många stängs ute från arbetsmarknaden. Jag vill åstadkomma en inkluderande arbetsmarknad där fler får chansen till ett första jobba och nycklar att komma vidare.

Nu lät du som Anna Kinberg Batra?
– Man ska inte jämföra mig med henne. Jag är liberal. Jag kommer att jobba för att arbetsmarknaden ska bli mer inkluderande och det innebär bland annat att jag ska påverka flera fackförbund som driver på utanförskapet i dag.

Hur tänker du kring fackförbunden?
– Jag har jobbat mycket på Företagarna med frågor om småföretag som facket sätter i blockad för att kollektivavtal som aldrig varit utformade för små företag. Fackförbunden borde värna de svagaste intressena, som i dag är människor som står längst från arbetsmarknaden och småföretagare.

Vilka fackförbund tänker du på?
–  Jag har haft väldigt dåliga erfarenheter av IF Metall, Byggnads och Livsmedelsarbetareförbundet.

Hur kommer man tillrätta med detta, tycker du?
– Det handlar mycket om interna diskussioner. Fackförbunden måste hitta tillbaka till det som är deras roll och det är inte att skydda de priviligierade grupperna. De borde blicka inåt och fundera över hur vi ska få in de svagaste på arbetsmarknaden, säger Siri Steijer.

Vad får du för lön?

– Det är inget som jag vill kommentera.

Har ni en fackklubb på Timbro?
– Det vet jag inte. Jag börjar om en vecka.

Ska du gå med i facket då?
– Jag är redan med Unionen.