– Amelia adamo är en stark debattör. När hon lyfter frågor så blir det debatt om det, säger pr-konsulten Edvard Unsgaard som skrivit rapporten “När Amelia behöver hemtjänst”.
 
Rapporten handlar om framtidens äldreomsorg och består av dels intervjuer med såväl kända som okända personer, dels reportage från ett antal kommuner.
 
Edvard Unsgaard pratar bland annat med Amelia Adamo, Henning Mankel och Carl Jan Granqvist resonerar kring framtidens äldreomsorg.
 
Han har också besökt ett antal kommuner för att diskutera hur framtidens utmaningar kan lösas.
 
I boken ger Edvard Unsgaard också egna analyser och räknar på hur mycket äldre kommer kosta samhället.
– Jag hävdar att äldre är en ekonomisk resurs både för kommunerna och för näringslivet. Exakt hur jag resonerar framgår i boken.
 
Varför kändisar?
– Dels för att de är kända och intressanta i sig, men också för att de är duktiga på att fånga trender och formulera tankar.
 
Han fortsätter:
– Men av just den anledningen att de är kända har jag också pratat med människor som inte är det. Jag tyckte det var viktigt att även få med dem, om hur de tror deras framtid blir och hur de resonerar.
 
Varför har du skrivit den rapporten?
– Jag har sedan jag börjat med politik 2006 intresserat mig för äldreomsorgsfrågor. Jag sitter nu i landstinget för Moderaterna i Stockholm och jobbar med äldrefrågor där. Sedan tycker jag det här var ett bra sätt att kombinera mitt tidigare journalistiska arbete med mitt politiska engagemang.
 
Rapporten släpps den 2 november.
 
Ardalan Samimi