Timbro, som tidigare gett ut hennes böcker, har sålt slut och återlanserar nu alltså författaren. Det är böckerna Urkällan, Och världen skälvde samt Förnuft, egoism, kapitalism och en romantisk livskänsla som ges ut i en ny samlingsbox.
 
Ayn Rand, som föddes i Ryssland men flydde till USA efter den ryska revolutionen på 1920-talet, skrev mycket om marknadsliberalism och har också skapat en egen filosofisk skola, kallad objektivism.
 
Timbros återutgivning av hennes böcker hänger samman med den stora efterfrågan på Ayn Rand, särskild bland yngre personer i den liberala och borgerliga sfären.
 
– Rand har ju en kultstatus i liberala kretsar och är en ögonöppnare för många som börjar intressera sig för frihetliga idéer. Många har en stark relation till hennes böcker, framförallt för att de läst dem när de varit unga och fascinerats av dem, säger Lars Anders Johansson, projektledare kring kulturfrågor på Timbro.
 
Är Ayn Rand Timbros husgud?
– Nej, det skulle jag inte säga. Men hon är en av vår absolut mest kommersiella framgångar någonsin i alla fall.
 
Vissa skulle säga att Ayn Rand var ganska extrem. Empati är omoraliskt, till exempel. Vad tycker ni?
– På Timbro finns det många olika uppfattningar. Det finns de som tycker att det är fantastisk litteratur och andra som inte tycker att det är så bra litteratur. Men sedan är det som med all form av skönlitteratur, att man kan läsa in mer eller mindre vad man vill i det.
 
Han tillägger:
 
– Rands filosofiska program är naturligtvis väldigt radikalt, men man kan uppskatta böckerna utan att man köper hennes åsikter till punkt och pricka. Vissa läser henne som filosof och andra läser henne som författare.
 
Samlingsboxen lanseras den 1 maj, det vill säga på arbetarrörelsens dag, med bland andra författaren Johan Norberg och Centerpartiets Ungdomsförbunds ordförande Hanna Wagenius.
 
Någon särskild anledning ni valde just det datumet?
– Ja, det är ju numera en allmän helgdag och de flesta som gillar Ayn Rand är förmodligen inte upptagna med något annat just den dagen. Inget annat konkurrerar, säger Lars Anders Johansson.