Den 24 april lade den svenska regeringen in en proposition om att upprusta försvaret med 10,2 miljarder kronor. Som svar på det lanserade fredsorganisationen Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen kampanjen The Singing Sailor. Reklambyrån Åkestam Holst byggde The Singing Sailor Underwater Defense System, ett alternativt försvarssystem mot ubåtar. En apparat i form av en sjungande sjöman som sänder ut budskapet "This way if you are gay” i morsekod. Apparaten är även prydd med en neonskylt där det står "Welcome to Sweden. Gay since 1944.".

– Detta är naturligtvis en pr-kampanj med glimten i ögat. Sedan finns det flera underliggande seriösa budskap. Det främsta målet är att göra ett inlägg i debatten om militärens vilja att göra stora satsningar på att säkra östersjöområdet. Vi tror att fred uppnås på andra sätt, inte genom militär kapprustning. Kampanjen öppnar också upp för diskussion om mänskliga rättigheter, säger Christoffer Burnett-Cargill, generalsekreterare för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Först och främst har det funnits ett makalöst intresse internationellt. BBC, CNN, New Yourk Post är några av de som uppmärksammat kampanjen. Jag intervjuades i nationell australiensisk radio igår och vi har varit med i Huffington Live. De flesta är positiva och tycker att kampanjen är kreativ och nytänkande. Vi hade räknat med många olika reaktioner.

Fanns det några hinder för själva utförandet? Regler om att inte störa sjöfarten eller liknande?

– Nej, flera inom flottan skrattar gått åt det här.

Vad kostar det?

– Vi har bara lagt in ett fåtal tusenlappar för materialkostnaderna. Åkestam Holts har arbetat pro bono.

Flera ideella medarbetare och pr-byrån FLB Europa har hjälpt till att sprida kampanjen.

Hur mäter ni effekterna?

– Det är en bra fråga, vi får se. Just nu tittar vi på spridning och nedslag i media. Vi kommer behöva se hur det här utvecklar sig för att kunna mäta och jobba vidare med påverkan i den politiska debatten. Jag får återkomma när vi kommit längre. Vi har fått enorm uppmärksamhet i sociala medier.