STRASBOURG. Den grekiska föreslagna EU-kommissionären Margaritis Schinas portfölj ”Protect the European way of life” är något av en snackis bland svenska EU-politiker. Särskilt eftersom Margaritis Schinas står i högre i rang som vice ordförande än den svenska kommissionären Ylva Johansson.

Exakt vad ”The European way of life” innebär, är något oklart. Det är en ny portfölj, införd av EUs nya ordförande Ursula von der Leyen. Hon fick omgående kritik för att flirta med högerpopulister men har försvarat sig med att EU inte kan låta “andra ta vårt språk från oss” och ”vi har sett främmande makter bland sig i våra val från utsidan” och ”vi har sett inhemska populister med billiga nationalistiska slogans försöka destabilisera oss från insidan” och vi ska inte låta dessa krafter kapa definitionen av The European way of life.

Migration blir en del av innehållet och det påverkar i så fall Ylva Johansson handlingsfrihet, eftersom hennes uppgift blir att lösa migrationsfrågan. Själv är står hon inför tuffa utfrågningar och vill nog inte hamna i konflikt med sin chef Ursula von der Leyen.

– Jag har ingen särskild kommentar till titeln men att stå upp för artikel 2, ser jag som en av de viktigaste frågorna för den här kommissionen. Det sa jag den dag jag utnämndes. De värden som unionen vilar, människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, respekt för rättsstaten, och skydd för minoriteter, anser jag vara hotade. Det är otroligt viktigt att kommissionen står upp för och tar fajt för grundläggande värden.

Ylva Johansson utvecklar om European Way of Life:

– Det är ett ord som kanske inte passar lika bra på svenska. Vi brukar inte prata om livsstil. Vi brukar prata om värden, eller principer. Det blir lite en översättningsfråga.

– Det här med hur vi väljer att leva, det är skillnad på att leva i ett land där du kan ha vilken religion du vill, det är din sak att avgöra hur du ska klä dig, det är din sak att avgöra vad du vill bli, om du vill gifta dig eller inte, de grundläggande saker som hör till att bestämma över sig själv, individen ska ha stor självbestämmande rätt i den europeiska livsstilen. Det är inte familjen som bestämmer hur du ska kläd dig eller vem du ska gifta dig med, det är inte staten som ska bestämma religion, och är du muslim eller jude ska du kunna utöva din religion utan att behöva vara rädd. Det är många som är rädda i dag för antisemitism och antimuslimska strömningar. Så jag tycker att det är rätt att Ursula von der Leyen har lagt tonvikt på att den här kommissionen ska stå upp för och försvara grundläggande europeiska värden.

KDs EU-parlamentariker Sara Skyttedal är positiv till The European way of living och påpekar att det är ”farligt när högerextremister får kidnappa värderingsfrågan”.

MPs EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke tycker att begreppet The European way of living är ”problematiskt”.

Den hårdaste kritikern kommer kanske från Vänsterpartiets Malin Björk:

– Allt är fel i den titeln. Margaritis Schinas ska vara en överrock till Ylva Johansson. Vilka är ’vi’ och vilka ska ’skyddas’. Det känns som en passning till högerextremisterna. Nu spelar Ursula von der Leyen på deras planhalva.