Svea Vind Offshore startar stiftelsen Svea Green Foundation med hjälp av TCOs förra kommunikationschef. Syftet är att snabba upp omställningen till ett hållbart samhälle.

Det är TCOs förra kommunikationschef Lisa Wärn som blir vd för stiftelsen.

– Jag fick en fråga om jag ville starta och driva stiftelsen. Jag har varit engagerad i miljöfrågor sedan 10-årsåldern så det kändes som ett fantastiskt erbjudande om att få vara med och göra något i denna avgörande tid, berättar hon.

Hur ska stiftelsen byggas upp?
 – Först handlar det om att få det administrativa på plats. Sedan handlar det om att sätta igång projekt och delta andras. Initialt ska jag ha väldigt stora öron och lyssna till var vi kan göra mest nytta för att uppnå målen.

Vad har ni för muskler?
 – Det har avsatts ett administrativt belopp som ska fyllas på i höst. Sedan räknar jag med att andra vill vara med och bidra till i de projekt som ska sättas igång, säger Lisa Wärn.

Var kan ni göra störst insatser för pengarna?
 – Det kan handla om utbildning och beteendeförändringar, olika tekniklösningar, det kan handla om avskogningsfrågan globalt. Det kan handla om att visa Sverige som ett showcase för resten av världen. Det finns många olika områden där stiftelsen kan göra nytta.

Har du någon organisation utöver dig själv?
 – Jag har tänkt jobba med lite konsulter i början för att ser hur jag ska bygga upp stiftelsen framåt.

Vad får du för lön?
 – Jag är nöjd med den lön jag får, kan jag säga.