– Jobbeffekterna är små, säger TCOs samhällspolitiske chef Roger Mörtvik.
Almega har räknat fram att Rut har skapat 11 000 jobb inom hushållstjänster. TCO sågar siffrorna.
– Det är en mycket svag analys. Almegas siffror bygger på en uträkning på hur mycket pengar som betalas ut. Det framgår heller inte hur mycket av tjänsterna som skulle ha gjorts utan Rut. Rut kan ha skapat allt mellan 1 000 och 11 000 jobb.
Rut kan också vara dyrare än vad som framgår.
– Många som jobbar med Rut är utlandsfödda och är anställda med stöd från arbetsförmedlingen. Rut är alltså dubbelt subventionerat.
TCO anser att pengarna kunde ha använts bättre.
 – Det går inte att säga att Rut är en jobbskapande reform. Jobben som har skapats har varit mycket dyra. Är syftet att skapa jobb ger det mer effekt att slussa in pengarna i vården och skolan.
Men TCO ser också möjligheter med Rut för sina medlemmar, stressade tjänstemän som försöker få ihop ”livspusslet”, ett begrepp som organisationen själv har myntat.
– Rut kan vara ett sätt att köpa tid för stressade småbarnsföräldrar. Men Rut används i dag främst av ensamstående höginkomsttagare.
Roger Mörtvik tycker att Rut skulle fungera som en del av välfärden. Men då behöver systemet byggas om.
– Vi tycker att Rut kan göras om för alla med barn i barnbidragsåldern och att de kan få ett ännu starkare stöd. Det är fördelningspolitik som skulle vara svår att argumentera emot.
Det är främst Centerpartiet som vill driva Rut, tror Roger Mörtvik.
– Det är Maud som drar Rut. Jag tror nog Anders Borg (finansminister) är tveksam. Han vill nog hellre ha ett renodlat och transparent skattesystem.
Och de rödgröna säger helt nej till Rut.
– Det förvånar mig att de inte är mer kreativa och gör om Rut som vi föreslår. Pigdebatten känns inte som ett bra argument längre.