Niclas Karnhill, pr- och presschef för IP-Only tycker att det råder baksmälla efter tidigare års Almedalsfest med gränslösa budgetar.

Det är inga problem att prata negativt om Almedalen. Det är bara att ställa sig i ledet och upprepa det så många redan sagt: man tappar i publik, evenemang och lokaler står i vissa fall tomma och politikerna flyr fältet. Och dessutom kostar det miljoner och åter miljoner av skattekronor.

Detta är sant, eller åtminstone delvis sant. De ljuva åren där man körde fartblind med gränslösa budgetar är förbi. Festen var kul och högljudd, nu kom baksmällan. Men mitt i huvudvärken ligger chansen. Nu finns tid för reflektion och ändrade livsvanor för att sedan komma tillbaka starkare och mer vital än någonsin. Baksmällan är nödvändig och hälsosam. Den kan vara räddningen för Almedalen.

På ett mingel pratade jag med en person som hyrt en lägenhet med tre bäddar för 55 000 kronor för en vecka (personen vill av naturliga skäl inte bli namngiven). Det är hårt för företagen men direkt dödligt för de mindre organisationerna som är en så vital del av Almedalens idé – en demokratisk mötesplats. När de tvingas säga nej förloras en del av själen – och ett av skälen för andra att delta. Men prislapparna i Almedalen är som aktiekurserna, de korrigeras när de blir för höga, när intäkterna inte kan motivera kostnaderna. Där är vi i dag. Det är bra.

Inte bara de mindre organisationerna funderar, just nu sitter en majoritet av årets deltagare med pannan i djupa veck och ser över sin framtida medverkan. En del kommer att komma till slutsatsen att det kostar mer än det smakar, och därför stanna hemma nästa år. Andra kommer att göra om sina event och medverkan för att verkligen vara så relevanta de kan så att skattekronor och företagskostnader verkligen används på effektivast sätt. Kort sagt – de omotiverade och orelevanta kommer att stanna hemma och kvar blir de som verkligen vill åka. Almedalen blir mer relevant. Enter samhällsvärde, exit jippo. Det är också bra.

Men mitt i all optimism om ett mer relevant Almedalen finns några mörka moln som måste skingras. Frånvarande ministrar, inte minst. Att dessa inte deltar är ytterligare en attack på Almedalens själ. Vem i ett parti eller närliggande intresseorganisation kan motivera sin medverkan när de ledande inte kommer hit? När en partiledare kallar Almedalen för ett mediajippo sänder denna ett budskap till sina partivänner som är tydligt – stanna hemma. Så, Almedalen, fundera på vad du kan göra för ministrarna och dess partier. Utan politiker blir politikerveckan bara veckan. Almedalen tappar sin originalitet och trovärdighet, och tar sina första osäkra steg in i en profillös eventvärld. Dit vill ingen.

En sista allvarlig sak. Man kan tycka vad man vill om att några dussin nazister lyckas få den medieuppmärksamhet som de får, men om vi lämnar den frågeställningen är det självklart oerhört allvarligt om en så viktig aktör som RFSL inte åker till Almedalen på grund av hotbilden. Så får det inte vara i ett Almedalen där de konstruktiva och goda krafterna ska samlas.

Ta hand om din baksmälla, Almedalen. Dra ner rullgardinen, fundera, och agera sedan så att den inte återkommer. Detta är din chans. Ta den.

Niclas Karnhill, presschef på IP-Only