”Systembolaget påverkar hela regionen”
I en artikel på Dagens Opinion 3/12 skriver Rolf van den Brink om kampanjen Rättvis Vinhandel som kräver bättre villkor för arbetare i vinproduktionen. Det är positivt att kampanjen uppmärksammas men synd att så få medlemsorganisationer nämns. Lantarbetarorganisationer i Sydafrika, Chile och Argentina är också medlemmar i kampanjen och genom dem känner vi väl till arbets- och levnadsvillkoren på vingårdarna
I en artikel på Dagens Opinion 3/12 skriver Rolf van den Brink om kampanjen Rättvis Vinhandel som kräver bättre villkor för arbetare i vinproduktionen. Det är positivt att kampanjen uppmärksammas men synd att så få medlemsorganisationer nämns. Lantarbetarorganisationer i Sydafrika, Chile och Argentina är också medlemmar i kampanjen och genom dem känner vi väl till arbets- och levnadsvillkoren på vingårdarna. Bakom många av svenska folkets middagsviner döljer sig fattigdom och exploatering.
Som en av världens största inköpare av vin påverkar Systembolaget hela den ekonomiska utvecklingen i regioner som Stellenbosch, Mendoza och Casablanca. Det är därför positivt att Systembolaget i år lanserat ett etiskt ansvarsarbete för viner som säljs i Sverige. Rättvis Vinhandel har en god dialog med Systembolagets men riktar samtidigt kritik mot valet av uppförandekod. Det etiska arbetet innefattar inte krav på levnadslöner eller hygieniska boenden med vatten och toaletter. Vi menar att detta är nödvändigt för att förändra en situation där människor lever i hälsofarliga skjul och får extremt låga löner som inte ens täcker mat, boende, mediciner och skolavgifter.
Genom öppna seminarier, tidningsartiklar och radioinslag och framför allt genom att arrangera möten mellan Systembolaget och lantarbetare har vi försökt förmå företaget att lyssna till de människor som berörs direkt av besluten. Vi har fått stöd av flera tusen konsumenter som uttryckt att de skulle vara beredda att betala mer för vinet om villkoren förbättras. Det är detta internationella folkrörelsearbete som van den Brink i sin artikel kallar för Afrikagruppernas ”attack”.
Det blir på många sätt en förvirrande text. Brink insinuerar att det är suspekt att solidaritetsrörelser och fackföreningar samarbetar i en ideellt driven kampanj för arbetare i fattiga länder. Han insinuerar att det är suspekt att biståndsorganisationen Afrikagrupperna ger bistånd till sociala rörelser i Afrika. För att krydda insinuationerna lyfter van den Brink in en gammal arbetsmarknadskonflikt mellan SAC och Berns, likställer den med Rättvis Vinhandel och pekar på att Berns minsann är Systembolagets kund (men i Sverige får ju restauranger köpa in eget vin utan att gå via Systembolaget).
Utan källhänvisning påstår van den Brink att SAC har besökt Berns VD i dennes hem mitt i natten. Om det vore sant vore det både hemskt och sensationellt och skulle kunna lyfta hela artikeln. Van den Brink måste emellertid ändra sin ursprungliga story, eftersom det i själva verket rör sig om ett gammalt rykte om att en enskild privatperson ska ha uppmanat medlemmar i SAC att göra detta. Det blir allt annat än seriös journalistisk. van den Brink skriver in ett citat från Emil Boss, men efter att denne påpekat att citatet är fingerat ber van den Brink om ursäkt och tar bort citatet.
Vi är stolta över vår Systembolagssektions civilkurage och engagemang i arbetsvillkoren längs vinets värdekedja. Vi följer just nu utvecklingen i Sydafrika där lantarbetare strejkar i aldrig tidigare skådad utsträckning. Kravet? Samma levnadslöner som Rättvis Vinhandel debatterar med Systembolaget.
Liv Marend, generalsekreterare SAC Syndikalisterna
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.