Det nybildade Swexitpartiet har mejlat till alla politiska partiet och i morgon (onsdagen 22) kommer det ytterligare en aktivitet. Partiet har bestämt sig för att ställa upp i riksdagsvalet 2022.

I dag har partiet mejlat alla politiska partiet och uppmanat dem att ”hålla an” med beslut om EUs corona-fond.

– De 150 miljarder Sverige ska bidra med ska delas ut i länderna med misskötta ekonomier i Sydeuropa. Det handlar också om att rädda EU-valutan, som Sverige ställt sig utanför. Det är lite magstarkt att Sverige ska vara med och betala till det, säger Ulf Ström, ordförande, för Swexitpartiet, till yrket sjökapten.

I morgon kommer ytterligare en aktivitet. Då kommer Swexitpartiet tillsammans med sina partners, organisationen Folkomröstning 2021 och Folkrörelsen Nej till EU att berätta mer om sina gemensamma planer.

Planerna går ut på att ställa upp i riksdagsvalet 2022. Swexitpartiet ska driva en enda fråga, utträde ur EU. När det gäller alla andra frågor tänker sig Swexitpartiet att ha en proportionerlig sammansättning av ledamöter som röstar som den övergripande riksdagsmajoriteten. Om Swexitpartiet skulle komma in i riksdagen, kommer det alltså inte att påverka maktbalansen, är det tänkt.

– Genom att lägga en röst på Swexitpartie stöder man två partier i riksdagen. Det har aldrig hänt förut, säger Ulf Ström.

Partiet bildades i november, i ”kölvattnet” EUs corona-fond och i samverkan med Folkomröstning 2021 som enligt Ulf Ström har 2 000 medlemmar.

– Många samlades i föreningen med ambitionen att få till en folkomröstning om Sveriges medlemskap i EU. Men då krävs det att ett parti kommer in i riksdagen och att man lagstiftar om en folkomröstning, säger Ulf Ström, och lägger till:

– Men det existerar inget sådant parti i dag. Det finns ett par som är EU kritiska, som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna i viss mån, men ingen som driver frågan om utträde och är berett att lägga en sådan motion.

Sagt och gjort. Swexitpartiet bildades.

– Vi har anmält oss hos valmyndigheten för att delta i valet.

Förutom Ulf Ström finns ytterligare en person som sitter i partiets styrelse. Det är Christoffer Fältstål, ambulansförare i Enköping.

– Vi håller på att bygga organisationen och går ut med detaljer när den är komplett. Det krävs en omfattande organisation för ett riksdagsval, det är inget man snyter ur näsan. Bara att distribuera valsedlar till tusentals vallokaler kräver sin man.

Målet är att nå 4 procent i riksdagsvalet

– Det motsvarar 14 mandat. Då behövs riksdagskandidater som stöder de befintliga riksdagspartierna och det måste också byggas upp. Tack och lov har 1,5 år på oss att göra det.

Sedan handlar det om att få minst 35 riksdagsledamöter att rösta på Swexit-motionen och 177 för att till att få igenom förslaget om att hålla en folkomröstning.

– I dagsläget finns det ingen riksdagsmajoritet för det. Då handlar det om att skapa en opinion bland väljarkåren. I dag är 42,9 procent av väljarkåren är antingen motståndare eller osäkra på Sveriges medlemskap. Det motsvarar 3,3 miljoner människor som har som ambition att nå.