– Denna avtalsrörelse har passerat all rim och reson i hur verkligheten beskrivs och jag har upplevt att det har varit en smutsig retorik från Byggnads. Vi bestämde oss tidigt för att försöka ge en balanserad motbild till deras orealistiska beskrivningar, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.
 
Dagens Opinion berättade i tisdags om kritiken mot Svenskt Näringslivs Mediaservice som i samband med Byggnads strejkvarsel i februari gick ut hårt mot fackförbundet i vad som Byggnads anser var en negativ kampanj.
 
Byggnads kommunikationschef Matz Larsson hävdade att arbetsgivarsidan, Svenskt Näringsliv tillsammans med deras direkta motpart Sveriges Byggindustrier, svartmålat facket i deras beskrivningar av dem som bråkiga och hotande.
 
Nu kommenterar Sveriges Byggindustrier och förhandlingschefen Mats Åkerlind kritiken.
 
Han säger att Byggnads haft ett högt tonläge under lång tid i debatten och medvetet använt sig av kraftiga överdrifter. Facket har enligt honom bland annat försökt förstärka bilden av sitt eget sociala engagemang genom att förmedla felaktig statistik om antalet dödsfall ute på byggarbetsplatserna.
 
– Byggnads riktiga lågvattenmärke nåddes när de bildsatte sin kritik av Sveriges Byggindustrier med ett par blodiga handskar. När Matz Larsson kritiserar oss funderar jag faktiskt på om han vet vilka vi är. Vi har aldrig sagt nej till bättre säkerhet eller nej till att bekämpa oseriösa företag. Vi är inga onda arbetsgivare och våra medlemmar bedriver ett gott arbete. De har aktivt tagit ställning genom att vara medlemmar hos oss, säger Mats Åkerlind.
 
Dessutom hävdar Mats Åkerlind att Byggnads ständigt försöker tvinga på medlemsföretagen dåliga lösningar.
 
– Det har varit det ena förslaget efter det andra med olagliga eller orimliga lösningar. Varför inte försöka hitta lösningar där vi kan förena oss och komma överens? Det här är frågor som förtjänar respekt, men den här avtalsrörelsen har visat på oroande brister hos Byggnads. Att de känner sig så kränkta över att vi har tagit plats i den offentliga debatten det ser jag som ett bra betyg till media och den svenska yttrandefriheten, säger han.
 
Hur ser ni på Svenskt Näringslivs retorik då, som också har ifrågasatts? Något ni ställer er bakom?
– Det kanske har varit väl hårda ord någon gång, men Byggnads tog ju till ett strejkvarsel. Vad Byggnads inte verkar förstå är att ett varsel är en stridsåtgärd, den yttersta åtgärden som en fackförening kan ta till och det är en aggressiv handling i syfte att skada sin motpart.
 
Han fortsätter:
 
– Jag skulle önska att vi framöver kan ha avtalsrörelser som ligger mer i linje med hur övriga arbetsmarknaden för sina förhandlingar. Vi har mycket bra kontakt med de andra fackförbunden inom bygg och vår avsikt är att ha motsvarande klimat med Byggnads.