Under gårdagens program diskuterades frågan om sänkt ingångslön för ungdomar. En av motdebattörerna där var Daniel Söderberg Talebi, som presenterades – med namnskylt – som en 22-årig affärsanställd.
 
Vad som inte framgick var att Daniel Söderberg Talebi också sitter i Ungvänsters förbundsstyrelse, samt är skolinformatör för Handelsanställdas förbund.
– Man kan tycka att det borde ur någon sorts upplysningsperspektiv från public service kräva att man informerar tittarna om detta. Här tror man att det är vem som helst, att de hittat en kille som jobbar inom handeln, säger Svenskt näringslivs presschef Peter Isling.
 
Peter Isling säger att det är anmärkningsvärt att programmet inte upplyste tittarna om det.
– Det var ju inte vilken ung handelsanställd som helst, utan en i allra högsta grad välorganiserad och engagerad individ.
 
Kenny Adersjö är projektledare för SVT debatt. Han berättar att han inte vet hur det gick till i Daniel Söderberg Talebis fall.
– Det här är en klassisk fråga för oss. Vi bjuder in ett antal huvuddebattörer, mellan 6 och 8 stycken. Dessa har vi namnskyltar och research på.
– Sedan jobbar vi också med ett 50-tal personer, som plockas in av en separat publikbokare, och som är relevanta för den aktuella debatten.
 
Den senare gruppen brukar få komma till tals som privatpersoner, och får alltså sällan en namnskylt.
– Där kan såväl sverigedemokrater som socialister sitta, och det händer titt som tätt att jag får samtal från någon som undrar varför vi inte sa att han var till exempel sverigedemokrat. Men det går inte, och det är vårt koncept, det är högt och lågt. Alla får komma till tals.
 
Men om Daniel Söderberg Talebi ingick i den första eller andra gruppen kan Kenny Adersjö dock inte svara på.
 
Men han fick en namnskylt?
– Fick han det så borde han vara en inbjuden debattör. Det är de som brukar få det. Och var han det så är jag övertygad om att vi har research på honom och vet precis vem han är.
 
Han säger vidare:
– Det låter som ett gränsfall. Jag ska prata med vår redaktör och fråga vad man gjort för överväganden.
 
Kenny Adersjö säger också att programmet ofta får kritik och beskyllningar från både höger och vänster om att vara partiskt.
– Först ringer någon från ena sidan och tycker det är orättvist, sedan ringer någon från den andra sidan och säger samma sak. Men vi försöker jobba otorligt noga med partiskheten, göra så att alla sidor kommer fram, och jag tycker att redaktionen gör det på ett bra sätt.
 
Ardalan Samimi