I Svenskt Näringsliv nya upplaga av sin ranking av företagsklimatet, utmanar flera Skåne-kommuner Stockholms-kommunen Solna, som ligger i toppen. Men det är fortsatt tungt för storstäderna, inte minst Göteborg.

Åter toppar Solna Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i Stockholm. Men Höganäs i Skåne klättrar en placering till plats två medan Staffanstorp klättrar fyra platser till tredje plats. Skånekommunen Vellinge rasar fyra platser till  plats sex. Skåne har tre topptio kommuner, lika många som Västra Götalands-regionen. Stockholm har två.

Den viktigaste frågan i enkäten och den tyngst vägande rankingfaktorn, är det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen, vilket toppas av Vårgårda, följd av Ale och Munkfors. Noterbart är att Solna, som är vinnaren igen, inte är bäst på någon av faktorerna.

Vad gäller storstäderna hr företagsklimatet blivit en politisk fråga i åtminstone Stockholm. Där klättrade staden 12 platser till plats 111. Malmö tappade 13 platser till 172 medan Göteborg, Volvos hemmastad klättrade sex platser till 216 av 290 kommuner.

Snabbast klättrade de två dalakommunerna Malung-Sälen med 158 platser och Orsa med 126 platser. Boxholm stod för största raset, med 116 platser följd av Hällefors, som tappade 106 platser.

I botten hamnade även i år Pajala följd av de två Örebro-kommunerna Lindesberg och Nora.