Svenska Resenätverket driver tjänsten Flightradar24.com, med tre miljoner användare i veckan över hela världen. Utom i Vitryssland, sedan ett par dagar. Där går inte sajten att komma åt. Någon har sett till att namnet på sajten inte kan hittas på nätet via DNS-server, som är brukligt.

– Det är första gången det händer oss. Vi har inte fått något officiellt uttalande, så vi vet inte riktigt vem som har gjort det. Vi kan bara konstatera att användarna i Vitryssland inte kommer in på tjänsten, säger Mikael Robertsson, vd för Svenska Resenätverket.

Flightradar24.com bygger på att mottagare samlar in information från flygplanens transponders. Med informationen bygger Svenska Resenätverket appar för folk som vill veta var flygplan befinner sig, flight-spotters, folk som inte gillar buller, folk som ska hämta på flygplatser, folk som jobbar på flygplatser.

– Vitryssland var inte vår största marknad, men vi ju appförsäljning där nu.

Hur agerar ni nu?
– Vi ska försöka hitta någon kontakt som kan berätta om vad som hänt och om det är tillfälligt. Jag tycker det är olyckigt. Censur är inget vi ställer oss bakom.

Ni har tagit hjälp av pr-byrån Andreasson. Vad hoppas ni uppnå?
– Studio Total fick ju ganska mycket uppmärksamhet. Och vi kände att det kunde finnas en koppling.