DEBATT. På tal om spelmissbruk i corona-tider, undrar den borgerliga opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell varför inget parti stoppar Socialdemokraternas möjligheter att försörja sig på lotterier.

Det är stötande att höra Ardalan Shekarabi (socialförsäkringsminister, C)  prata om att spelmissbruk ökar under Corona-krisen när hans eget parti försörjs av just detta. Tack vare ett snillrikt undantag i Lotterilagen för många decennier sedan kunde hans parti Socialdemokraterna bygga upp sin framgångsrika lotterikoncern under varumärket Kombilotteriet, där hela vinsten varje år skänks till SSU och partiet.

Genom skrivelsen att ”allmännyttiga ändamål” får driva lotterier har de garanterat sig själva 40-50 miljoner kronor i extra partistöd varje år. Kombispel i Sverige heter det största aktiebolaget, men det ägs i sin tur av en insynsskyddad och ljusskygg ekonomisk förening – A-lotterierna Ekonomisk Förening. Totalt 8 olika aktiebolag som alla sysslar med spel äger den föreningen. Pengarna skickas sedan upp till ägaren.

Ska man hitta summan lotteriet genererar får man leta i SAP:s intäktsredovisning, 39 miljoner kronor för 2018. Partiet är idag helt beroende av dessa tiotals miljoner, som ger dem ett försprång i varje valrörelse sedan minst 40 år tillbaka.

Pengarna rullar in genom fula metoder som telefonförsäljning direkt riktad mot pensionärer, en perfekt målgrupp om man vill lura på folk dyra prenumerationer. Det är nämligen så Kombilotteriet fungerar – deras största lotter är prenumerationer. Mycket smart. Ett telefonsamtal och du kan ha fått en halvdement pensionär på kroken som sedan sitter fast i ett prenumerationsträsk och kan donera många tusenlappar till Socialdemokratiska Arbetarpartiet innan släktingar inser vad som hänt och säger upp den.

Men undantaget i Lotterilagen räcker inte. Socialdemokraterna har skaffat sig fler. Som undantaget från förbudet att sälja lotter på kredit. De som inte betalar har sossarnas lotteriföretag direkt skickat till Kronofogden, enligt den granskning Dagens Nyheter gjorde 2017.

Först lura halvdöva och dementa pensionärer genom aggressiv telefonförsäljning att teckna dyra prenumerationer på lotter med devisen ”Störst chans att bli miljonär” på kredit, sedan direkt skicka fogden på dem när Maktpartiet inte fått in sina stålar.

Varför har inte övriga partier i riksdagen stoppat det här för länge sedan? Lagar är nämligen bara att ändra, de är inte sända från Gud och de är inte eviga.

Varför ska Socialdemokraterna har flera undantag i lagen som ger dem ett extra partistöd på upp till 50 miljoner kronor per år? Det är faktiskt obegripligt att detta fått fortgå.

För givetvis menar inte sossarna allvar när de pratar om oro över spelmissbruk när de samtidigt tjänar storkovan på att mäta ut 80-åringars tillgångar för att betala partiets egna lotter. Det är ett spel.

160 miljoner kronor extra pengar utöver partistödet ungefär tjänar Ardalan Shekarabis parti på spel och spelmissbruk, på aggressiv telefonförsäljning och på att ge pensionärer hembesök av Kronofogden.

Men det är ju så de jobbar, säger en sak och gör en annan. Som att landets mäktigaste lobbyist-organisation LO med miljarder i tillgångar sitter i deras partiledning och kan beställa lagstiftning till exempel. Vilket de kunnat göra i evigheter.

Just det kan inte de andra partierna ändra men något de kan göra i riksdagen är att ändra Lotterilagen till att ”allmännyttiga ändamål inte är politiska partier” samt ta bort undantagen för försäljning av lotter på kredit.  Och simsalabim är kranen från spelmissbrukspengarna borta för evigt för Maktpartiet.

Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig opinionsbildare och författare