Socialdemokraterna äldsta tidning får en ny chefredaktör.

Det är den socialdemokratiska idétidskriften Tiden som värvar statsminister Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises.

 – Jag fick ett erbjudande av styrelsen i Tiden. Eftersom jag bor i Borlänge, pendlar och har småbarn, tyckte jag att det var ett superbra erbjudande att fortsätta med socialdemokratisk politik på ett mer pendelvänligt sätt. Jag är också sugen på att hålla på med journalistik igen, säger Erik Nises, som jobbade på Aftonbladet fram till hösten 2011 då han började jobba med Stefan Löfven.

 Hur ska du utveckla tidningen?
– Både genom att jobba med innehållet och genom att sakta men säkert utveckla den digitala publiceringen. Innehållsmässigt ser jag att vi ska ha material från hela landet och som i större utsträckning berör problem och frågor som våra fackliga förtroendevalda, landstings- och kommunpolitiker jobbar med. Samtidigt ska jag försöka bjuda på spännande läsning. Jag hoppas till första numret kunna bjuda på ett reportage om facklig-politisk samverkan på hög nivå.

Kan det ha med regeringsbildningen att göra?
– Det finns många kittlande och spännande berättelser om facklig-politisk samverkan på hög nivå. Men det är klart att vi kommer att ägna oss mycket åt 73-punktsöverenskommelsen och vad som kommer bortom den.

Det grundläggande målet för Tiden ska dock ligga fast:

– Tiden är Socialdemokraternas äldsta idépolitiska skrift och målet är att den ska fortsätta att vara en jätteintressant publikation för idé- och politikdebatt och politikutveckling.

Hur relaterar Tiden till andra tidningar inom arbetarrörelsen, som Aktuellt i politiken?
– Vi har ett annorlunda uppdrag och en väldigt annorlunda utgivningstakt bland de socialdemokratiska publikationerna. Vi har möjligheten att jobba lite längre och vi ska ha något unikt material i varje nummer och foka (fokusera) mycket på idé- och politikdebatt. Vi blir det lite mer torra syskonet i skaran.

Erik Nises tillträder 1 februari. Han ersätter Jesper Bengtsson, som tidigare har sagt att han vill ägna sig åt författarskap.

Tidens tidigare chefredaktörer i urval

Hjalmar Branting

Rickard Sandler

Nils Karleby

Ernst Wigforss

Kjell-Olof Feldt

Gunnar Myrdal

Björn von Sydow

Gustav Möller

Jan O Karlsson

Pierre Schori

Anna Hedborg

Gunnar Fredriksson

Anne-Marie Lindgren

Olle Svenning

Nina Wadensjö

Tommy Svensson

Daniel Suhonen

Jesper Bengtsson