UPPDTERAS LÖPANDE. Beskedet från Stefan Löfven om att han i november avgår som partiledare för Socialdemokraterna väcker många reaktioner. Här finns de viktigaste samlade.

 

Susanna Gideonsson (LOs ordförande)
Stefan Löfven har i sin politiska gärning aldrig glömt sitt ursprung. Han har alltid burit med sig perspektivet och erfarenheterna från sitt mångåriga fackliga arbete, vilket vi från LOs sida alltid värdesatt.
(Twitter)

 

Anders Lindberg (Aftonbladet)
100 år efter att vi fick allmän rösträtt kan Sverige för första gången någonsin få en kvinna som statsminister.
Det vore att skriva historia.
Dessutom skulle Ulf Kristersson få gå till val på att avsätta Sveriges första kvinnliga statsminister.
(Twitter)

Anders Ygeman (s)
Stefan ledde Sverige genom en ovanligt turbulent tid, bröt blockpolitiken och återupprättade en stukad Socialdemokrati.
(Twitter)


PM Nilsson (Di)
Det som nyss såg ut som en ovanligt politiskt turbulent hösttermin liknar nu mest en regeringsmakt i fritt fall.
Kanske finns det personliga skäl bakom det överraskande beskedet. Stefan Löfven har varit partiordförande i tio år och statsminister i sju. Allting har ett slut. Men det hela ser ut som en paniklösning inför en situation som Löfven inte längre klarar av.
(Dagens Industri)

Ulf Kristersson (m)
”Vi gör väldigt olika analyser av hur samhällsproblemen ser ut och vad Sverige behöver. Men jag har aldrig betvivlat hans goda intentioner och hans vilja att göra det som är bra för Sverige. Jag tror det är viktigt att kunna skilja på sak och person. Tack för dessa gemensamma år i svensk politik.”
(Aftonbladet)

Annie Lööf (c)
I och med det svåra parlamentariska läge som uppstod efter valet 2018 har vi hittat ett samarbete som vuxit fram i vår gemensamma vilja att hålla den främlingsfientliga högerpopulismen borta från inflytande och för att ta ansvar för Sverige. Vi kom då också överens om mycket sakpolitik som tar Sverige framåt. Jag har uppskattat att Stefan har ett stort personligt engagemang i dessa frågor.
För Stefan har det varit viktigt att kunna lita på varandra och att ett handslag verkligen är ett handslag. Utan hans personliga egenskaper och lyhördhet skulle samarbetet mellan våra partier ha varit betydligt mer komplicerat.
(Facebook)

Nyamko Sabuni (l)
2Stefan Löfven har varit en statsminister som står för sitt ord. Få saker förenar oss – desto viktigare därför att jag alltid upplevt att en överenskommelse med honom är en överenskommelse som gäller. Som person har jag alltid uppfattat honom som ödmjuk, sympatisk och pålitlig.
Hans regeringstid har präglats av stora prövningar politiskt likväl som för samhället. Jag förstår att Stefan Löfven nu vill göra annat och önskar honom all lycka till framåt”.
(Facebook)

 

Jimmie Åkeson (sd)
”Stefan Löfven har företrätt sitt parti och dess politik under en lång tid och tidvis under väldigt svåra omständigheter. Trots att jag är starkt kritisk mot Socialdemokraterna så finns det ändå skäl att ge Stefan Löfven ett erkännande för att ha åtagit sig den uppenbart tunga uppgiften som partiledare och statsminister under så många år. Vidare vill jag, från en människa till en annan, önska Stefan Löfven lycka i sin framtida tillvaro.
Med det sagt är statsministerns aviserade avgång, givet de skäl som angivits av honom själv, ett viktigt och välkommet formbesked från Socialdemokraterna inför den kommande valrörelsen. Att byta ut partiledaren, tillika sittande statsminister, när valrörelsen står för dörren och alla andra partier står redo i startblocken, är ett närmast övertydligt tecken på desperation från en rörelse i sönderfall.
Det bådar gott för Sverige, på sikt.”
(Facebook)

Katrin Stjernfeldt Jammeh (s)
Stefan Löfven ställde upp för partiet och tog på sig ordförandeskapet under en mycket turbulent tid. Sedan dess har han som statsminister gång på gång visat att han sätter landet främst, att han är en skicklig förhandlare som har medlat och byggt förtroende.
Lugn och saklig, stabil och trygg i en hetsig politisk samtid. Det är svårmatchat.
(facebook)

 

Ardalan Shekarabi (s)
Det går inte att överskatta betydelsen som Stefan Löfven haft för vårt land, och för vårt parti. I snart sju år har han med omsorg för den socialdemokratiska idén om hur ett samhälle ska byggas alltid satt Sverige främst.
Stefan, jag är stolt över att vara en del av din regering och jag är så glad över att ha dig som min närmaste chef. Den omtanke och värme som du utövar i ditt ledarskap syns inte bara för oss som fått jobba nära dig, utan i hela din politiska gärning.
(instagram)


Ibrahim Baylan
Jag har haft förmånen att få jobba med Stefan i snart 10 år, först i riksdagen och sedan i regeringen. Han har lett Sverige genom turbulenta år, nu senast genom en pandemi. Jag har alltid uppskattat det ledarskap och lugn som han lett regering och parti med under dessa händelserika år. Han är en ärlig, genuin person som dessutom har nära till skrattet, även i pressade situationer. Vi har under hans ledarskap lyckats åstadkomma mycket under de 10 åren, ibland även sånt som många inte trodde var möjligt.
(facebook)

Märta Stenevi (mp)
Tack Stefan för dessa år av gott regeringssamarbete. Tillsammans har våra partier lett Sveriges första rödgröna regering, och tagit viktiga steg för klimat, jämställdhet och trygghet. Jag önskar dig all lycka till framåt.
(Facebook)

 

Nooshi Dadgostar (v)
Stefan Löfven har varit statsminister i Sverige under en svår tid. En jordnära person förankrad i den svenska arbetarrörelsen. Jag uppskattar hans vänlighet, rakhet och genuina engagemang. Lycka till med nästa kapitel i ditt liv.
(Twitter)

Per Bolund (mp)
Tack Stefan för starkt ledarskap och ett mycket gott samarbete under många år! Vi har tillsammans lett Sveriges första rödgröna regering och tagit stora steg mot målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Jag önskar dig all lycka till framåt.
(Facebook)

 

Ebba Busch (kd)
Politiker som Löfven som arbetat hårt och velat väl förtjänar ett stort tack. KD fortsätter oförtrutet arbeta för en ny regering, oavsett vem som nu tar över S. Uppenbart att socialdemokratin helt saknar förmågan att lösa de problem Sverige står inför. Sverige förtjänar bättre.
(Twitter)

 

Jan Björklund, ambassadör, Rom
Stefan Löfven har lett Sverige genom ett par svåra kriser och i ett svårt parlamentariskt läge. I sex år fick han och jag ömsom debattera och ömsom förhandla med varandra. En resultatorienterad samarbetsman. En vänlig och generös person. Respekt.
(Twitter)

 

Andreas Norlén, talman (m)
Jag vill tacka Stefan Löfven för gott och förtroendefullt samarbete under en mandatperiod som ingen annan i svensk politik. Jag har lärt känna honom som en rejäl, pålitlig, varm och vänlig person som jag önskar allt gott i framtiden.
(Twitter)

 

Cecilia Garme, frilans
Det slår mig att tre erfarna manliga partiledare (Reinfeldt, Björklund, Löfven) har lämnat brådstörtat just när deras partier står inför extremt svåra vägval. Och kvinnliga efterträdare har tvingats ta över i hopplösa lägen. I trafiken kallas sånt smitning.
(Twitter)

 

Göran Greider, Dalademokraten
Löfven avgår i höst. Klokt beslut, som borde kommit tidigare. Och ingen riktigt självklar efterträdare finns.
(Twitter)

 

Fredrik Furtenbach, Ekot
När Löfven lämnat in som begäran om att avgå som statsminister entledigas hela regeringen. Talmannen ber Löfven leda en övergångsregering. Talmannen kallar till nya talmansrundor. Om V och C fortfarande släpper fram näste S-ledare blir det då statsministeromröstning igen.
(Twitter)

 

Hanif Bali (m)
Hedrande att Löfven valde Åkersberga att meddela sin avgång ifrån.
Ska sätta en minnessten på platsen.