Det var glada miner i fackförbundens montrar medan företagarna hängde med huvudet när Socialdemokraternas partikongress led mot sitt slut i Göteborg.
 
Det var total samling kring partiledaren Stefan Löfven som flög till Stockholm åtminstone två gånger under kongressen för att exemplariskt hantera krisen efter terrordådet på Drottninggatan.
 
Landsfaderkostymen, föga begagnad av företrädaren Fredrik Reinfeldt, passar allt bättre på Stefan Löfven. Han gick till val på att samla landet, ja svetsa ihop ”något som har gått sönder i Sverige”, som det hette i Socialdemokraternas tema i valrörelsen mot Alliansen 2014. Men kostymen skaver också på sina ställen.
 
Stefan Löfven har alltid talat om samförstånd över blockgränserna fast egentligen har det visat sig vara samling kring Socialdemokraterna. Om det hos Donald Trump heter America first, heter det hos Stefan Löfven Arbetarrörelsen först. Fast förstås på svenskt vis inte uttalat så. Så går det att tolka utfallet från partikongressen.
 
På TCOs hemsida jublas: REGERINGEN GÅR PÅ TCOS LINJE I UTBILDNINGSPOLITIKEN
  • Hos LO jublas: ”Ombuden har lyssnat på de fackliga kraven om heltid som norm, slopandet av allmän visstid och massiva satsningar på välfärden” och vidare: ”Snart är det slut på vinstjakten – i hela välfärden, inte bara i skolan.”
  • Kommunal jublar: ”Redan halvvägs in i den socialdemokratiska partikongressen kunde vi konstatera att Socialdemokraterna ställt sig bakom samtliga tre frågor som Kommunal prioriterat; rätt till arbetskläder, avskaffa allmän visstidsanställning samt legitimation för undersköterskor.”
  • Fackförbunden toppar framgångarna under kongressen när Socialdemokraterna lovar att göra fackföreningsavgiften avdragsgill. En reform i mångmiljardklassen, som någon ska betala.
  •  
Hos Svenskt Näringsliv jublas inte. Organisationens ordförande Leif Östling, en av landets mest erfarna och framgångsrika företagsledare, även internationellt, redogör i en lista på hemsidan vad företagarna har uppfattat att Stefan Löfvens regering jobbar för:
  • ”Vinstförbud visar att regeringen vill stoppa alla företag i välfärden”
  • ”Världens högsta marginalskatt straffar utbildning och ansvarstagande”
  • ”Kilometerskatt gör Sverige ännu mer avlångt och fördyrar för företag i glesbygden”
  • ”Högre skatt på entreprenörer gör att företagande och risktagande lönar sig sämre”
  • ”Flygskatt slår mot jobb och företag, inte bara i norra Sverige”
  • ”Försämrade rut- och rotavdrag gör svartjobben fler”
  • ”Finansskatt slår mot företag långt utanför banksektorn” 
Det fanns förhoppningar på Stefan Löfven i näringslivet. Han satt i styrelsen för Business Sweden, han svetsade på exportprodukter på Hägglunds, han var ordförande för IF Metall som kanske är förbundet med störst insikter i företagens verklighet, han hade ett fast handslag.
Men företagen och näringslivet var under partikongressen basically gone. Ministern som ska hålla näringslivet på gott humör, Mikael Damberg höll ett fumligt tal och försvann från dagordningen.
 
Kanske är arbetet med att bygga plattformen där han ska utmana om partiledarposten efter Stefan Löfven viktigare för Mikael Damberg just nu. Den som mer växer fram som näringslivets egentliga vän är handelsminister Ann Linde som tillsammans med sin statssekreterare Oscar Stenström verkar  agera med någon slags glöd om svenska företag.  
 
Stefan Löfven agerade något av en svetsrobot på partikongressen och svetsade ihop arbetarrörelsen enligt fackförbundets instruktioner. I stället skapades en spricka till näringslivet som inte den duktigaste svetsaren lär kunna foga ihop till valrörelsen 2018.
 
Samtidigt råder knappast räkmacka för det svenska näringslivet. Under mandatperioden har Sverige tappat ytterligare en kronjuvel, bildelstillverkaren Haldex till Tyskland, Spotify och Nordea hotar att flytta utomlands och nu senast riskerar ett av Sveriges mest framgångsrika konsument och skogsföretag SCA,  att följa med Stora, till utländska ägare och utländska huvudkontor.  Inte en enda unicorn har fått liv under Stefan Löfvens regim. Inte ett enda betydande utländskt förvärv har gjorts av något svenskt storföretag.
 
Stefan Löfven kanske gör LO, TCO och Saco glada, men näringslivet knyter under tystnad näven i kostymfickan, och kommer att göra allt för att få bort honom. Kanske blev det kortslutning i Stefan Löfvens svetsaggregat.
 
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion