Stefan Löfven möter en otålig presskår i riksdagen efter sitt möte med talmannen på måndagsförmiddagen. Framför allt är det Vänsterpartiets besked om huruvida de kommer att ställa sig bakom honom i omröstningen som alla väntar på.

Han väljer till att börja med att fokusera sitt budskap på att hålla extremistiska krafter borta.

”Jag har meddelat talmannen att nu finns det en överenskommelse mellan S, MP, C och L. Det förslag som ligger på borden kommer att skydda vår demokrati och våra värden.”

Stefan Löfven sträcker också ut en hand mot Jonas Sjöstedt och säger att de gärna samarbetar med Vänsterpartiet framöver. 

”Jag har varit tydlig gentemot Centern och Liberalerna med att jag aldrig kommer likställa Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna.”
Dock får inte Vänsterpartiet vara med och påverka budgeten och de 73 punkterna som har förhandlats fram med C, L och MP. 
Stefan Löfven vill inte spekulera i hur Jonas Sjöstedt kommer att agera senare under dagen och vill inte tala om ifall de har pratat kring överenskommelsen eller inte. Han säger också avslutningsvis att överenskommelsen som ligger på bordet nu är genomarbetad och den kan inte komma att förändras, men det som sker där utöver har de möjlighet att påverka. 


 
Frågan är nu om Jonas Sjöstedt gör som Annie Lööf och använder möjligheten med att det finns två chanser kvar att rösta fram en statsminister för att förhandla. Med hotet om extra val på riktigt överhängande, vilket blir fallet om den här omgången inte ger ett resultat, så blir förhandlingsläget ett helt annat inför sista chansen. Frågan är om inte hans partiföreträdare runt om i landet kräver det.

Just nu har Moderaterna möte inne hos talmannen, därefter står Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet på tur. Jonas Sjöstedt kommer lämna besked kring lunch idag.