Debattartikeln var avsedd för Dagens Nyheter och återges här i sina väsentligaste delar:
”I flera länder har försök till påverkansoperationer bekräftats i samband med allmänna val. Det är försök från en annan stat att påverka en statsledning, en befolkning eller särskilt utpekade målgrupper, för att gynna egna intressen. De kan bestå av spridandet av falska dokument, skapandet av fiktiva personer i sociala medier eller planterade nyheter, men också av styrkedemonstrationer, smutskastning och hot – inklusive med militära medel. Detta är inte en ny företeelse. Men nya metoder och digital teknik har gjort att dessa operationer blir mer effektiva och kraftfulla.
Exempel finns i den amerikanska valrörelsen, men också inför de tyska och franska valen i år. Ryssland har öppet pekats ut. Det finns inget som säger att framtida svenska val kommer att vara fredade. Tvärtom ser vi redan idag tydliga tecken på försök att påverka till exempel vår säkerhetspolitik.
Värnandet av demokratin, den fria åsiktsbildningen och våra allmänna val är en central del av den säkerhetsstrategi som regeringen antog i januari 2017. Vi måste vara vaksamma och agera kraftfullt mot försök från främmande makt att i antagonistiska syften sprida propaganda eller desinformation.
Därför har flera myndigheter redan nu utökade uppdrag inom dessa områden. Försvarsmakten ska med stöd av Försvarets radioanstalt (FRA) förstärka och utveckla det svenska cyberförsvaret, inklusive vår förmåga att genomföra aktiva operationer i cybermiljön. I det försvarspolitiska inriktningsbeslutet ingår även att förstärka den svenska försvarsunderrättelseförmågan. FRA har placerat ett tekniskt detekterings- och varningssystem hos flera särskilt skyddsvärda verksamheter i Sverige. Detta system har förmågan att upptäcka avancerade angrepp som kommersiella antivirusprogram inte kan hitta. Dessutom har regeringen kommit överens med partierna bakom försvarsöverenskommelsen att under 2017 tillföra medel för att stärka arbetet med informations- och cybersäkerhet samt att stärka motståndskraften mot cyberangrepp.
Samtidigt stärks Regeringskansliets system för omvärldsbevakning mot otillbörlig påverkan, och Statskontoret kartlägger myndighetsverksamheter som är relevanta för ett psykologiskt försvar anpassat efter dagens förhållanden. Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) kliver också in som fullvärdig medlem i det internationella kunskapscentret NATO Strategic Communications Centre of Excellence, Stratcom, där analytiker och forskare från 11 olika länder forskar om påverkanskampanjer och desinformation. Även Statens medieråd får större resurser för att utrusta barn och unga med ett kritiskt tänkande i förhållande till medier.
Men det kommer att krävas mer. Uppgiften att vara källkritisk, att hålla sig informerad och att inte sprida oriktig information är även ett ansvar för alla samhällsaktörer: politiska partier, organisationer och mediabolag. Även vi som enskilda medborgare har en plikt att motverka falsk information som undergräver våra demokratiska principer. Därför genomför vi nu ytterligare insatser för att höja samhällets motståndskraft mot påverkansoperationer inför valrörelsen.
För det första kommer Säkerhetspolisen att höja kunskapen inom de politiska partierna om riskerna för påverkansoperationer under valrörelsen 2018. Partierna ska informeras om hur otillbörlig tillgång till informationssystem och dator- och nätverksoperationer kan möjliggöra spridandet av vilseledande information och modifiera data för specifika syften, samt vilka skyddsåtgärder partierna kan vidta. Syftet är att öka partiernas medvetenhet om och förmåga att stå emot försök till dataintrång och annan liknande otillbörlig verksamhet. Detta arbete samordnas med Polismyndighetens och Säkerhetspolisens redan påbörjade insatser för att "värna den digitala arenan" inför valrörelsen 2018, ett arbete som kommer att fokusera på hur brott kan upptäckas och utredas.
För det andra kommer MSB att samla representanter för massmedia och sociala medieplattformar för en dialog om utvecklandet av informations- och cybersäkerhet inför valet 2018. Syftet är att öka medias medvetenhet om och förmåga att stå emot försök till dataintrång och annan otillbörlig verksamhet. MSB ska även ta fram information och material för att hjälpa alla svenska medborgare att förbereda sig inför en kris eller höjd beredskap. I detta kommer information om möjliga påverkansoperationer att ingå.
Vidare har jag bjudit in partiledarna för samtliga riksdagspartier för en gemensam genomgång av hotbilden av Säkerhetspolisen, för att skapa en delad bild av hur vi stärker motståndskraften mot försök att otillbörligt påverka valrörelsen”.
Stefan Löfven, statsminister
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...