I SVT Aktuellt lämnade statsminister Stefan Löfven (s) beskedet Almedalsoptimisterna nog inte ville höra. Han vill inte uppge vad han skulle göra i påsk men det kan mycket väl bli en resa ut i landet, tots att medborgarna uppmanas stanna hemma.

Nej, det blir inte Almedalsveckan i år heller för Stefan Löfvens del. De två senaste åren har han i stället valt att resa runt i landet och träffa vanligt folk.

– För egen del hade jag tänkt medverka denna sommar, jag har ju hoppat över några.  Men jag gör inte det. Just med anledning av covid-19 och corona, säger han till SVT Aktuellt.

Frågan är om Almedalsveckan är möjligt alls år 2020 med Stefan Löfvens sätt att resonera.

–  Det är också för att visa vilket tidsperspektiv vi faktiskt måste ha. Det här är inte över på några veckor. Det kommer en tid som är ännu svårare än den här. Det kommer fler svårt sjuka människor. Dessvärre kommer fler att avlida. Det här kommer att ta tid. Nu gäller det att vi är uthålliga. Därför tar jag det här beslutet vad gäller Almedalen.

Han säger att beslutet gäller för hans egen del, på frågan om beslutet gäller heller regeringen men säger samtidigt.

– Vi måste verkligen tänkta till. Det här kommer att ta tid.

Mot slutet av intervjun får han frågan vad han ska göra i påsk. Då säger han:

– Jag gör det jag brukar göra.

Men han vill inte säga vad han ska göra.

– Jag som statsminister berättar aldrig i förväg var jag ska befinna mig.

Dock lade Socialdemokraterna upp en bild på Stefan Löfvens påskfirande 2018 i sociala medier. Då syns paret Löfven på en bänk med en stugby och snö i bakgrunden, vilket inte leder tankarna till Sagerska Palatset precis.

Snödjupskartan från SMHI visade på i stort sett barmark i Mälardalsregionen.

Visar det sig att statsministern själv tänker ge sig ut och resa samtidigt som han själv uppmanar medborgarna att stanna hemma, kan det ge ett hack i förtroendet.