Det var en märkbart tagen men ändå lugn och samlad statsminister som mötte medierna på presskonferensen denna eftermiddag. Mantrat ”jag är inte arg på Annie Lööf” var genomgående för hela Stefan Löfvens anförande och vikten av konstruktivitet lyftes upp gång på gång. 
”Vi har välkomnat Centerpartiets, Liberalernas och Miljöpartiets hårda men som jag tycker konstruktiva ingång i de förhandlingar som har varit”, säger Stefan Löfven.

Han konstaterar att alla kommer att behöva ta ner sina krav lite ytterligare om Sverige ska få en ny regering på plats. Han säger att Socialdemokraterna är fortsatt villiga att föra ”konstruktiva” samtal för att få till en lösning.

”Jag har fått stöd av mitt parti, Centern har sagt nej och det har vi respekt för, det är demokrati. Oavsett vad vi kommer fram till så kommer det att behöva bli en kompromiss för alla parter.”

Att några förhandlingar med Vänsterpartiet har skett dementerar han, med anledning av att Annie Lööf sagt på sin pressträff i morse att kravlistan från Vänstern är uppfylld, medan Centerpartiets inte är det. Enligt Stefan Löfven var Socialdemokraterna redo att gå mycket av kraven från Centerpartiet till mötes, där de största förändringarna skulle ha blivit inom arbetsrätten och värnskatten.

Han säger avslutningsvis att socialdemokratin historiskt sett har varit väldigt kompromissvillig, och att det är så det kommer vara nu framöver också när nästa fas i regeringsförhandlingarna inleds. Talman Andreas Norlén kommer att samtala informellt med partiledarna under dagarna som följer. Det lär alltså komma fler pressträffar i riksdagen den här veckan.

 

Elin Nilsson