Statsminister Stefan Löfven (s) vill tillsätta en kommission som granska hanteringen av corona, men detta först efter krisen. Nu har han fått ge efter.

Frågan kan vara känslig. En kommission som tillsätts efter krisen kanske kommer med sin slutrapport efter valet 2022. En kommission som tillsätts nu, kan komma med en rapport som hamnar i valrörelsen. I alla fall har oppositionen drivit på för att en kommission ska tillsättas nu, inte minst av M-ledaren Ulf Kristersson som har hotat med att ta upp frågan i konstitutionsutskottet, KU.

Nu har regeringen meddelat att den ”avser att fatta beslut om en kommission innan sommaren”.

Men det är inte säker att oppositionspartierna kan svära sig fria från hur corona-krisen har hanterats. Regeringen skriver:

”Riksdagspartierna har konstruktivt bidragit till att få åtgärder på plats och kommer att få lämna synpunkter på utformningen av kommissionens direktiv och vilka ledamöter som ska ingå i den”.

Stefan Löfven kommenterar:

”Det är fortfarande långt kvar innan krisen är över. Inte minst inom hälso- och sjukvården görs varje dag ett enormt arbete. Därför bör kommissionens arbete inledningsvis avgränsas till några utvalda områden och exempelvis inte belasta kommuner och regioner ytterligare just nu”.

Rolf van den Brink