– Ständigt dessa statsvetare som hemsöker mänskligheten, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och skrattar.
 
Uppfattningen om att statsvetare saknar mediala plattformar är det nog få som anför. Samtidigt uttalar de sig nästan uteslutande på journalisternas villkor.
 
– Vi vill göra något nytt och se vad som händer om vi vänder på kuttingen och själva formulerar frågeställningar och styr samtalet.
 
I Statsvetarpodden kommer förhållandet mellan medier och statsvetare stundtals helt vändas upp och ned då en och annan journalist kommer att bjudas in till podden. Även gäster från andra skrån kommer att medverka.  
 
Podden tjuvstartar med ett avsnitt efter den avslutande partiledardebatten i riksdagen och ett uppladdningsprogram inför Almedalsveckan. Poddarna kommer att hålla till på Dagens Industris scen nära Donners plats måndag till fredag. Utgångspunkten blir partiledartalen på respektive partis dag.
 
– De analyserna varvar vi med mer djuplodande inslag, till exempel om Decemberöverenskommelsen och utvecklingen av personval i svensk politik. Vi tänker också bjuda på spaningar och kanske någon frågetävling.
 
Efter Almedalsveckan ska statsvetarna utvärdera om det aktuellt med en fortsättning.
 
Vem ska lyssna på Statsvetarpodden?
– I första hand de som tycker att det är roligt med politik. Men vi hoppas att våra inslag ska vara intressanta nog att de får ytterligare spridning och kanske sätta avtryck i debatten.
 
Oscar Örum