När Berzelii Group 30 augusti 2022, anordnade en samtalskväll på temat att göra Stockholm till Europas bästa nöjesstad kom frågan om Vasakronans stängning av två nattklubbar upp:

–  Givetvis vill jag inte ha en sådan stad. Jag vill ha en stad som lever och låter, då måste vi förhandla med fastighetsägarna, sa kulturborgarrådet Jonas Naddebo (c).

Han berättade också att kulturförvaltningen i Stockholm har tagit fram en beräkningsmodell, Kulturkalkylen.

– Då kan man sätta kronor och ören på vad det innebär att ha en nattlivsaktör eller kulturaktör i sina lokaler. Ibland kanske en aktör inte har råd med den höga hyran, då kan man via gungor och karuseller kanske se att det kan dra så mycket folk och höja värdet på fastigheten.

I samtalet deltog även borgarrådskandidaten Lars Strömgren (mp).

–  Vasakronan ägs väl av AP-fonderna, vi får byta pensionsfond, sa han.

Han vill inte i detalj kommentera Vasakronans agerande, men säger att ”en bra stad är som en bra fest’, folk stannar för att de trivs”.

–  Det har vi jobbat mycket med, vi har bland annat gjort det möjligt för uteserveringarna att kunna bli större och ha öppet längre.

Lars Strömgren berättar mer:

–  Det som oftast står i vägen för nattklubbar är ljudnivåerna, det är inte så enkelt. Det finns lagar att följa och en idé om att det ska finnas en ömsesidig respekt, så vi tittar bland annat  på en modell med zoner där det kan få bullra mer.

Nattklubbarna som kastas ut är Solidaritet och Fou på Lästmakargatan respektive Hamngatan, berättar Ronald Bäckrud, regionchef på Vasakronan.

– Ibland kommer vi inte överens och då kan man hamna i domstolen.  Men jag kommenterar inte enskilda ärenden utan ser helst att processen får ha sin gång, säger han.

När det gäller Solidaritet är tvisten avslutad. Förhandlingarna om Fou har inletts i Stockholms Tingsrätt.

Vad gäller stängningen av Solidaritet, tycker Ronald Bäckrud att Vasakronan gjorde det ”by the book”.

– Vi erbjöd hyresgästen andra lokaler, som hyresgästen tackade nej till.

Ronald Bäckrud vill inte berätta om vad Vasakronan har för planer för FOus terrass, som tvisten gäller.

Kanske kontorshotell?
 –    Det är inte bestämt om vi ska ha lokalen till något annat.

Kan ni exploatera fastigheterna värde på ett mer fördelaktigt, ekonomiskt sätt än att upplåta dem till nattklubbar?
– Nja. Det handlar snarare om att om vi vill skapa en stad som bjuder på det som stadens besökare vill ha, då måste vi ibland byta ut verksamheter.

Vasakronan har under de senaste åren utvecklat Stockholm runt Sergels Torg, Sergelgatan och Malmskillnadsgatan och bland annat ersatt butiker som H&M och Handelsbanken med nya aktörer, bland annat restauranger.

–  Det handlar om att vitalisera staden och få in nya spännande aktörer som skapar en dragningskraft, säger Ronald Bäckrud, och vidare:

–  Vi har inget emot nattklubbar eller Restauranger som har öppet sent. Vi har flera i vårt bestånd som bland annat Riche, Sturehof, Jacqueline’s och East.