ST-medlemmar drabbas hårdast av dagens varsel av 4 500 anställda på Arbetsförmedlingen. Fackförbundet anser att regeringen hade kunnat stoppa varslet, men valde att inte göra det.

Varslet är en direkt konsekvens av Kristdemokraternas och Moderaternas budget som röstades igenom i riksdagen. I den budgeten har anslagen till Arbetsförmedlingen minskat.

ST radar på sin hemsida upp olika typer av information om vad som händer när en myndighet varslar och hur skyddet för drabbade medlemmar fungerar.

STs förbundsordförande Britta Lejon kommenterar på hemsidan:

”Dagens stora varsel slår sönder Arbetsförmedlingen och försvårar därmed Sveriges beredskap att på bästa sätt möta nedgången i konjunkturen”.

Det vore lätt för fackförbundet att rikta sina reaktioner mot Moderaterna och Kristdemokraterna, vars budget ligger till grund för varslet. Men den nya S-ledda regeringen hade kunnat stoppa varslet genom att lägga en tilläggsbudget, något som ST förespråkade, men regeringen inte lyssnade till.

– Vi tycker att det är dåligt.  Vi förstår att Arbetsförmedlingen måste ändras. Men med en tilläggsbudget hade man inte behövt lägga varslet inne det är klart vilka förändringar som ska göras. Nu finns risken att kompetens försvinner, säger Marie Martinsson, pressansvarig på ST.