– Jag uppfattar ett starkt engagemang bland unga. Det är många unga som uttrycker sina åsikter och är engagerade, men det finns inte alltid en jättestark framtidstro eller vad man kan göra åt den. Det är en vanlig replik vi får när vi är ute på skolor. Det är där vi vill finnas och berätta vad ett engagemang i SSU kan göra.
 
SSU har i dag strax under 10 000 medlemmar. Muf har drygt 13 300. Andrea Törnestam berättar att SSU siktar på helt andra nivåer.
– Vi har en långsiktig strategi att nå 40 000 medlemmar i mitten av 2020-talet. Det finns långt fler som är socialdemokrater. Men självklart är hela SSU taggade på att bli större än Muf. Det är det kortsiktiga målet.

Hur ska ni nå det?
– Vägen dit är helt enkelt att vi måste göra mer av det som funkar och mindre av annat. Folk har inte problem med våra värderingar, undersökningar visar att vi ligger helt rätt. SSU finns på väldigt många orter i Sverige, men vi måste finnas på ännu fler och utveckla den utåtriktade verksamheten. Trösklarna in i förbundet måste bli lägre.

Hur påverkar det er som ungdomsförbund att socialdemokraterna är i regeringsställning?
– Det påverkar självklart att vårt rykte och varumärke är kopplat till Socialdemokraterna och regeringen. Går det upp eller ned för regeringen känner vi av det i SSU även om vi är självständiga.
Andrea Törnestam utvecklar:
– Det har varit en resa för oss att vänja oss vi det övergripande målet inte längre är att byta ut alliansregeringen utan att verka för att denna regering ska föra en vassare ungdomspolitik. Vi kan inte längre säga ’Gör Fredrik Reinfeldt (m) arbetslös innan du själv blir det’. SSU ska hitta sin roll som socialdemokratins ungdomsförbund, inte regeringens ungdomsförbund. 

Vilka är vassa och kassa på opinionsbildning?
– Vi brukar prata om att alla behöver shapa upp sig. Men det är klart att man skulle vilja sno från alla möjliga. Ibland skulle det vars skönt att fokusera på en mindre sak, vi vill alltid gå ut med ett helt reformpaket. Vi vill bli vassare på att komma med snabba och roliga utspel i den allmänpolitiska debatten. Det är till exempel Grön Ungdom och Muf duktiga på. Muf är också duktiga på att mobilisera i sociala medier. Ibland känns det också som att det inte är lika viktigt för de andra att vara en superstor organisation, som Luf och Cuf.

Muf tycker att ni helt har kastat in handduken som ungdomsförbund och blivit ett språkrör för Stefan Löfven, vad säger du om det?
– Det är jätteintressant. Vi kallade Muf för Alliansens hejarklack som de betedde sig de sista åren av alliansregeringen. Vi lyfter upp det som går bra, för att vår generation ska få mer framtidstro. Vi har inga svårigheter med att kritisera socialdemokratiska majoriteter som gör fel prioriteringar eller som inte går tillräckligt fort fram. Muf kan tycka att vi är ett språkrör, men Stefan Lövfen gör nog inte det.
 
Ni har nyligen varit i blåsväder kring ett seminarium om jämställdhet, har ni rett ut situationen?
– Ja, verkligen vi har varit tydliga med att ingen ska utestängas baserat på hur man ser ut eller vilket kön man har. Ibland har arrangörerna olika målgrupper men man får inte säga att någon inte är välkommen.
 
Är moderat politik mer populär bland unga?
– Nej, det tror jag verkligen inte. Vi ligger rätt både när vi själva mäter och får uppgifter om vår generations värderingar och viktiga frågor. Muf har varit vassare att ställa frågan, bjuda in folk och erbjuda en plattform att påverka ifrån. SSU måste steppa upp sitt arbete.
 
Jacob Wiberg