Bloggen Solnacyklisterna kan tyckas vara en blogg som några cykelentusiaster i Solna driver. Här bloggas om äldre tiders cyklister och snöröjningen av cykelbanorna i Solna. Men här finns även inlägg som handlar om fördelarna att Solna skaffar samma lånecykelsystem som i grannkommunen Stockholm som har ett avtal med Clear Channel. Här ligger också ett omfattande pressmeddelande som berättar att Solna bryter mot lagen i sin uppgörelse med JCDecaux och att det är förkastligt att införa ett lånecykelsystem som inte fungerar med Clear Channels system. Solnacyklister har också dragit Solna kommun inför konkurrensverket. Bloggen bär kännetecken som brukar vara gemensamma för bloggar och sajter som drivs i lobbysyfte. Den har ingen avsändare eller kontaktpersoner.
Johan Sundman är ansvarig för Clear Channels lånecyklar. Han känner till Solnacyklisterna.
– Det är inget vi står bakom. Vi har absolut inget med det att göra.
 
Har du varit i kontakt med Solnacyklisterna?
– Vi har träffat Joakim Thulin som står bakom bloggen. Vi har haft en, två kontakter.
 
Vad har ni pratat om?
– Vi har pratat cyklar.
 
Har ni hjälpt honom med bloggen på något sätt?
– Absolut inte.
 
Det finns uppgifter om att ni stödjer Solnacyklisterna?
– Det är inte sant. Vet du vad, vill du prata med nätverket Solnacyklisterna är det inte mig du ska prata med. Nu har jag sagt det tre gånger.
 
Den enda person som har undertecknat ett blogginlägg Solnacyklisterna är centerpartisten Magnus Persson.
 
Känner du till att Clear Channel är involverade i nätverket?
– Ja, jag känner till att diskussionen pågår och har fått reda på det men jag visste inte att de skulle skicka ut det här pressmeddelandet. Jag har varit bortrest och är inte så involverad.
 
Men är det inte konstigt att inlägget kritiserar JCDecaux, trots att det inte framgår att Clear Channel ligger bakom bloggen?
– Jag känner som sagt bara till att diskussionerna pågått, men inte att pressmeddelandet skulle skickas ut. Jag får be att återkomma till dig senare.
 
Joakim Thulin, tidigare moderat politiker i Solna och med deltidsuppdrag på kommunikationsskolan IHM, berättar att han har grundat Solnacyklisterna och att han har träffa Clear Channel.
– Johan Sundman bjöd på lunch. Det är den enda ekonomiska ersättningen jag har fått från dem. Jag har pratat med alla utom JCDecaux, jag har inget att prata med dem om.
 
Joakim Thulin är starkt kritisk till hur Solna sköter sina affärer med JCDecaux.
– Av någon anledning krattar de banan för att det ska bli JCDecaux. Jag vet inte varför. Det är konstigt. De vill ha Solna som demostad för JCDecaux. Nu ska konkurrensverket utreda det, så det kanske ligger lite i att kommunen har gjort en dålig upphandling.
 
Varför är det så viktigt med vilket system av lånecyklar som väljs?
– Jag vill ha lånecyklar och tycker det vore smutt om jag kunde ta samma cykel från Bergshamra till Stockholms Universitet.
Joakim Thulin berättar att det är några cyklister som har startat nätverket.
– Det finns inga kommersiella intressen bakom bloggen. Däremot har jag blivit uppringd och anklagad för att vara pr-konsult av Anders Ekegren på stadsbyggnadskontoret.
 
Anders Ekegren, kommunalråd (fp), berättar vad han anser om nätverket Solnacyklisterna.
– Vi har haft bra diskussioner tidigare. Jag tror de var nöjda med hur vi hanterade snöröjningen, men jag fattar inte vad de här skotten vad gäller lånecyklar grundar sig i. Det hade varit bättre att lösa det här på ett formellt sätt. Att de gjorde så här är synd, och underlättar inte direkt för framtida diskussioner.
 
Ni får kritik på Solnacyklisterna. Hur har ni bemött den?
– Vi i alliansen säger ju i regeringsprogrammet att vi vill inför ett system för lånecyklar och det ser våra handläggare i kommunen över nu. Bland annat för vilken form som ska gälla. Vi tar kontakt med de aktörer som har hand om lånecykelsystemen för att se vad de har att erbjuda oss.
 
Ni anklagas för att ha en ”för nära” relation med JC Decaux?
– Det är fullständigt felaktigt och helt grundlöst. Vi har inte upphandlat någonting ännu, eftersom vi inte ens vet vilken formell form det här ska ta. De har tagit det där ur tomma luften.
 
Så ni har ingen överenskommelse med JC Deceaux?
– Nej, visst finns de här i stan, men det här gäller ju en helt ny tjänst, vilken kommer att behandlas på samma sätt som vi behandlar alla sådana här frågor på samma sätt. Det finns få städer i landet som hanterar de här frågorna lika bra som vi. Vi har all kompetens för upphandlingar. Skulle det här gälla markupplösningar, kommer vi så klart också att behandla det på ett korrekt sätt.
 
Amina Djemili, Therese Johansson & Rolf van den Brink