Socialdemokraterna vill på EU-nivå inför skärpta kraven på användarvillkor för de företag som samlar in data via appar.

Förslaget kommer efter att Dagens Nyheter har berättat om hur olika appar har samlat in data om användarna som har gjort det möjligt att avslöja deras identitet, bland annat platsdata. Socialdemokraternas analys är att företagarna bakom apparna har skrivit så långa och krångliga användarvillkor att många användare ”godkänner villkoren utan att veta vad de faktiskt säger ja till”. Socialdemokraterna föreslår att ”det ska vara enkelt att göra medvetna val om hur personliga data hanteras”.

”Jag var chockad över all information som en dejting-sida samlade in på mig. Det ska vara enkelt att veta vilken information som hanteras av sidorna och apparna som vi använder”, kommenterar Linus Glanzelius (s), kandidat till EU-parlamentet i ett utskick.

Socialdemokraterna vill att EU jobbar för att
*skärpa kraven på företag som levererar sociala plattformar och andra appar ”så att medgivande till användarvillkor sker på ett lätt och begripligt sätt”.

* det ska framgå hur företaget som tillhandahåller tjänsten kan sälja vidare personliga data till andra företag.

* det ska vara tydligt ”vilka inställningar som verkligen är nödvändiga för att tjänsten ska fungera och vilka som kan väljas bort”.

* det införs ”standardiserade grundkrav så att själva användarvillkoren kan hållas kortare och i större utsträckning hänvisa till avvikelser från grundkraven”.