Det var i en debattartikel i Dagens Industri i förra månaden som företrädare för Alliansen i Stockholms läns landsting, finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (m), sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp), äldre- och forskningslandstingsrådet Stig Nyman (kd) samt miljö- och skärgårdslandstingsråd Gustav Andersson (c) ”krävde besked”.
 
I artikeln hävdade de borgerliga politikerna att Socialdemokraterna i Stockholm ändrat sig i frågan om bygget av Nya Karolinska i Solna och frågade om oppositionspartiet vill lägga ner sjukhuset.
 
– Det har aldrig varit tal om att vi inte skulle stötta sjukhusbygget. Det är bara ett sätt för dem att skifta fokus från deras ansvar, säger Malin Appelgren, pressekreterare för Socialdemokraterna i landstinget.
 
Hon säger vidare att partiet hela tiden varit för sjukhusbygget, men att det är den allt stigande prislappen som de vänder sig emot.
 
– Budgeten skulle landa på 52 miljarder kronor, men vi ser att det hela tiden kommer tilläggskostnader och det är det som vi är kritiska mot, att man från Moderaternas sida inte kan besvara på frågan varför det tillkommer kostnader när det ligger ett fast pris, säger Malin Appelgren.