– Det tyckte jag lätt spännande ganska länge. Jag ville också bli skådespelare.
 Men ”nog lite av en slump” blev han försäljningschef på Mastercard.
Det kan tyckas mindre sossigt att jobba med försäljning för ett amerikanskt betalkortsmärke.
– Det kan jag hålla med om. Men vad är sossigt i dag och vad var det i går? Det är nog snarare visionen om framtiden som avgör vad som ät sossigt. Det är inte bara det som bra för mig som gäller.
Han har varit aktiv socialdemokrat i fyra år. Ett vad det verkar ett systematiskt val.
– Jag hade tittat igenom partiprogrammen för att se vad jag kunde luta mig åt. Att ge alla samma chans, föll jag för. Du väljer ju inte föräldrar.  För att skapa ett starkt Sverige behöver alla få samma chans.
Och socialdemokratin behöver förändras.
– Partiet behöver definiera vad en arbetare är i dag. Det bör man se över för att attrahera bredare grupper. Där har inte gjorts tillräckligt.
Vilka frågor är viktigast för dig nu?
– Näringslivspolitiska frågor. Det är där man kan göra mycket. Vi glömmer att företagen är ryggraden i ekonomin. Det måste Socialdemokraterna ta till sig. Vi ha haft bra relationer med storföretagen genom tiderna, men nu upplever vi företagen som en fiende.
Johan Lundberg tycker att politikerna ska ha modet att peka ut några områden där Sverige ska vara världsledande. Själv föreslår han mobilteknik och biomedicin.

– Här finns ett politiskt hål. Ingen har på riktigt tagit sig an den jobbskapande politiken. Det pratas om det, men ingen säger hur det faktiskt ska gå till. Hur ska Fredrik Reinfeldts skattesänkningar eller Maud Olofsson idé om nya gröna jobb, faktiskt skapa jobb?

Fackföreningar, näringslivet och politiker behöver prata ihop sim om framtidens tillväxtområden, anser Johan Lundberg.  

Men går det?

– Kanske inte, eftersom det har varit en hård avtalsrörelse. Det är dumt. Vi är ett litet land. Sverige har inte råd med det. Där måste LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv bita i det sura äpplet och sätta sig och prata om hur vi ska blir världens bästa land. Det finns ingen anledning att inte göra det.
Vilka stora samhällsförändringar ser du?
– Globaliseringen binder ihop världen både genom att vi reser och genom internet. Det är en jätteförändring som skapar ökad tolerans för andra personer, samtidigt som vi börjar uppskatta olikheter så mycket mer. Men vi har också en ökad främlingsfientlighet som måste mötas på de mindre orterna där den växer fram. Där har politikerna ett mycket större ansvar att stödja orterna.
Okej. Ska politikerna skapa jobben i Söderhamn?
– Nej. Det är företagen som skapar jobben. Politikerna skapar förutsättningarna. l Maud Olofssons förslag på ekonomiska frizoner är en smart ide, som har använts framgångsrikt i Kina. Vi ska inte vara rädda för den typen av lösningar.
Svensk poltik – vad kännetecknar den?
– Det jag saknar är visioner för Sverige. Inget av blocken pratar om det. Mona pratar om att reparera sjukförsäkringen. Reinfeldt vill sänka skatterna. Men vad vill Mona och Fredrik med landet?
Ja, vad vill Fredrik och Mona med landet?
– I Fredriks fall spelar han på säkra kort och vågar inte utmana med en vision. Monas har haft en tuff resa internt och försökt påbörja ett förändringsarbete och kanske inte mäktat med att ta fram en vision. Socialdemokraterna behöver ett samhällsprojekt att driva. Där är vi bäst. Och våga sätta mål som Jan Björklund (fp) gör när han säger att vi inte bara ska dela ut Nobelpris utan också ta emot dem.
Vad ska politikerna konkret göra för att fler ska vilja starta företag som växer i Sverige?
– Det man har påbörjat i den här regeringen, genom att prata om och belysa vikten av företag. Bara det är ett jätteviktig steg. Vi kan få flera att tro på sina idéer och sluta skuldbelägga företagen. Det är en negativ touch kring företagande, att det inte betalas skatt och så. Så måste vi se över tryggheten för företagare, med alternativ till de försäkringar vi har.
Vad ska politikerna göra för att fler företag ska kunna anställa?
– Förbättra kompetensen hos arbetsstyrkan. Man kan alltid göra det billigare att anställa. Och stödja företag så de får fart på försäljningen.

Vilken framtidsinriktad politisk strukturreform är viktigast på lång sikt för att Sveriges konkurrenskraft ska utvecklas bäst?
– En blocköverskridande reform av skattesystemet.
Det går inte att låta bli att fundera över hur Johan Lundberg känner sig som Socialdemokrat på Östermalm.
– Det är väldig ensamt. Jag brukar inte gå runt och tänka på att det går en massa rika människor här, men jag tycker inte heller det är obehagligt i Farsta heller. Staden är olika, men det är en fördel. Det skapar dynamik. Men vi har svårt att få ut vår politik överlag i Stockholm.  
Beskriv dig själv om tio år
– Jag är statsminister då.
Tre opinionsbildare som vi kommer att lyssna på om 10 år?
Jytte Guteland, SSU-ordförande, om hon orkar hänga kvar. Annie Johansson från Centerpartiet har väldigt mycket att komma med och intressanta uppslag. Så kan jag sakna några med nya perspektiv. Det är för mycket att skydda den egna sfären i svensk politik. Vi måste våga släppa fram andra.
Har du makt?
– Det vill jag inte påstå.

 

JOHAN LUNDBERG UTANFÖR JOBBET

Lyssnar på?
– Cold Play Lady Gaga och vågar jag säga det, Tina tuner?
Läser?
– Mycket deckare. Svenska deckare. Och Vanity Fair.
Tittar på?
– Nyheter, samhällsprogram. Agenda är väldigt bra.

Förebilder?
– Jag tycker mycket om Göran Persson och har stort förtroende för  Hillary Clinton.


Drivkraft?
– Klumpen i magen när jag ska göra något jag inte kan. Då hittar jag problemet, analyserar det och skapar lösningar. Plus det att vi har så mycket förutsättningar och talanger i Sverige som vi inte tar tillvara på. Vi skulle kunna vara så mycket bättre.