Bland annat har snusmärket Skruf köpt sig annonsplatser varje dag i Expressen, samtidigt som företaget skapat en ”lounge” som av Expressen-reportern Niklas Svensson utsetts till ”oasen i Almedalen” och dit Visby-besökarna kan ta sig för att koppla av en stund från vimlet.
 
Även Svenska Snustillverkarföreningen drar sitt strå till stacken för att skapa buzz kring prillan.
 
Till exempel bjöd lobbyorganisationen in till ett seminarium under tisdagen på Gotlands Kafferosteri om snusets framtid efter ett nytt EU-direktiv, där politiker som Aron Modig (kd), Jesper Skalberg Karlsson (m) och Kenneth G Forslund (s) medverkade, följt av en historisk tillbakablick med Edward Blom och snusprovning.
 
– Det är nu framtiden för snuset sätts. Det finns ett politiskt förslag om att förbjuda smakmärkning på dosorna, där regeringen inte sagt vad de tycker. I september kommer ett nytt förslag om innehållet i snus, om att det ska vara som det tidigare varit med smaktillsatser eller om det också ska förbjudas, säger Snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer.
 
Samtidigt går han under veckan runt i Visbys gator med en stor låda med olika snusprodukter för att prata med förbipasserande om bland annat punktskattehöjningar och vad innebär för snusets framtid.
 
– Det är många som vill fotografera lådan, men jag hoppas att de vill lyssna på vad jag säger.
 
Han hoppas att snuset kan bli det nya rosé i Almedalen.
 
– Det är flera ställen i Almedalen som man umgås och pratar om snus. Man spiller ju inte som man kanske gör med rosé, säger han.