Sajten Skandalgeneratorn dök upp lagom till Almedalsveckan. Här kan besökaren med hjälp av en slumpgenerator se tidningsklipp från vad som beskrivs som ”mandatperiodens regeringsskandaler”, i syfte att ställa Socialdemokraternas och Miljöpartiets gemensamma regering i dålig dager. 
 
”KLICKA FÖR ATT (S)LU(MP)A EN REGERINGSKANDAL”, lyder uppmaningen på sajten.
Domänen registrerades den 21 juni och lanserades av allt att döma på diskussionsforumet Reddit den 2 juli, tre dagar före Socialdemokraternas dag i Almedalen. Det var det tredje inlägget från en användare, vars nystartade konto kan beskrivas som en kanal för politisk satir, med udden riktad mot Socialdemokraterna.
Samma dag uppmanar en välkänd högertwittrare ”Claudia”(doppler3ffect), sina, enligt Twitter, närmare 15 000 följare, att surfa in på sidan och sprida den vidare.
Skandalgeneratorn får ytterligare fotfäste och spridning den 3 juli när komikern och debattören Aron Flam från sin Facebook-sida länkar till satjen med orden ”Fantastisk slumpgenerator för Dig med dåligt minne”. Några dagar senare hakar debattören och Medborgerlig samlingmedlemmen Alexander Bard på och publicerar en länk från sitt Twitterkonto med drygt 85 000 följare. 
 
I god GDPR-anda går det inte att göra några ytliga eftersökningar på vem eller vilka som registrerat domänen Skandalgeneratorn. Spåren leder dock till en medarbetare på byrån Hellsten Kommunikation, som med Valvinnarverkstan hjälper ett hundratal moderatföreningar med kommunikationen inför valet. På kundlistan finns också Stockholms Handelskammare,Timbro och Svenskt Näringsliv.
Elvira Hellsten, som driver byrån, viftar först bort frågan om Skandalgeneratorn är ett beställningsjobb från en kund.
– Det är inte vi som gjort den, säger Elvira Hellsten, som dock fnittrar till något av frågan.

Är du helt hundra på att det inte är någon hos er som arbetat med Skandalgeneratorn? Det finns goda skäl att tro att det är en medarbetare på byrån som reggat domänen och lagt upp materialet?
– Det är en medarbetare hos oss som privat har domänen. Det är frånkopplat HK/Valvinnarverkstan.
 
Det ingår inte i byråns kärnverksamhet att snickra ihop hemsidor, uppger hon.
 
– Vad mina medarbetare gör på sin fritid kan inte jag kommentera vidare, säger Elvira Hellsten.
 
Skandalgeneratorn är registrerad på Henrik Berg, som arbetar som strategisk formgivare på Hellsten Kommunikation. Han var tidigare förbundssamordnare på MUF. Redigering av sajten har skett på vardagar under vad som traditionellt sett betraktas som ”vanlig arbetstid”.
 
Domänen Skandalgeneratorn är, precis som Elvira Hellsten säger, inte registrerad på byrån. Det är däremot föregångaren Reformgeneratorn, som skapades lagom till fjolårets Almedalsvecka. Liksom Skandalgeneratorn bygger den fortsatt aktiva sajten på en slumpgenerator, som i detta fallet gör narr av Socialdemokraternas floskelartade reformbenämningar.
 
Någon som aktivt var med och spred Reformgeneratorn är Frans Sporsén, tidigare förbundsstyrelseledamot i CUF. Idag jobbar han hos en av Hellsten Kommunikations kunder, Svenskt Näringsliv, närmare bestämt som projektledare för Näringslivets Mediaservice.
 
Den i sociala medier välkände mememakaren Frans Sporsén har inte länkat till Skandalgeneratorn på någon av sina öppna kanaler, men han har återanvänt de memes som ursprungligen publicerats av den i sig ganska obetydliga Reddit-användaren där Skandalgeneratorn först såg dagens ljus, ”memekonom”.
 
Oscar Örum