Under onsdagens omröstningar i riksdagen kommer Sverigedemokraterna att få bekänna färg som vågmästarparti och medlem i ”det konservativa blocket”. Dagens Opinion har varit i kontakt med ett tiotal SD-ledamöter för att pendla stämningen inför onsdagen den 12 december då det ska fattas skarpa beslut om budgetramarna och tobakpropositionen.

Genomgående råder en stark uppslutning bakom parti-ledningen. De flesta hänvisar till hur partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt tänker kring budgetomröstningen. Förra veckan lämnade han och partiledaren Jimmie Åkesson besked på en presskonferens att Sverigedemokraterna behövde titta mer på Kristdemokraterna och Moderaternas gemensamma reservation/budgetförslag. Nu har så skett och Oscar Sjöstedt lämnar tydliga besked:

– Om vår egen budget faller, vilket den lär göra, så står en M-KD-reservation mot övergångsbudgeten. M-KD-reservationen är bättre på centrala områden för oss.

Så ni har satt ner foten kring det?
– Vi hanterade frågan i verkställande utskottet i onsdags kväll. Det var konsensus helt enkelt.

SD har nu tagit del av den slutgiltiga reservationen från KD och M som kom under söndagen och justerades i utskottet i måndags.

– Nu har vi sett den och om inget händer kommer M-KD-reservationen att få 154 mandat mot övergångsbudgetens 144, säger Oscar Sjöstedt.

Detta efter att Centerpartiet och Liberalerna har bestämt sig för att lägga ner sina röster.

Budgetomröstningen är ett exempel på hur ett ”konservativt block” i form av KD, M och SD agerar. Ett annat skarpt läge på onsdag kommer då det ska röstas om tobakspropositionen.

Här står regeringens förslag med om att införa rökförbud på uteserveringar och vid entréer till allmänna lokaler. Här har KD och M reserverat sig och nu är frågan om SD kommer hålla sig inom det ”konservativa blocket”? Frågan kommer att diskuteras på SDs gruppmöte i eftermiddag och här hänvisar Oscar Sjöstedt och flera andra ledamöter till SD-ledamöterna socialutskottet.

Det finns också ledamöter som antyder att det kan SD kan rösta med KD och M och mot rökförbuden. En ledamot beskriver risken/chansen att de rödgröna förslagen stoppas som ”ganska goda”.

Dagens Opinion frågade även SD-ledamöterna om hur förtroendet för Moderatledaren Ulf Kristersson har utvecklats under hösten. Ganska få svarade, men svaren som kom in gick i linje med att förtroendet inte har ökat men att SD väntar på något slags erkännande. Som en SD-ledamot uttrycker det:

”Det har inte hänt något speciellt med förtroendet, jag väntar fortfarande på att han ska våga säga något positivt om SD. Ebba Busch Thor (kd) har vuxit betydligt mycket mer.”