Civilsamhället står för 52 procent av arrangemangen under Almedalsveckan, lika många som näringslivet och den offentliga sektorn tillsammans. Det säger civilsamhällets tankesmedja Sektor3 som analyserat de 2204 arrangemang som är registrerade i årets Almedalsprogram. 
 
– Vi ville bekräfta vår upplevelse av att civilsamhället är den mest synliga och aktiva parten under Almedalsveckan och visa att bilden av veckan som en firmafest för pr-företag och toppolitiker inte stämmer, säger Gustav Edman, kommunikationschef på Sektor3. 
 
Han ser en stor skillnad mellan verkligheten och hur Almedalsveckan betraktas av gemene man, den allmänna jargongen och mediebilden. 
 
– Personligen får jag en dålig känsla av den bilden. Det är ingen fyllebetonad semester man åker till utan en viktig mötesplats som inkluderar en enorm bredd av organisationer, inte minst från det civila samhället. 
 
Det är första gången som Sektor3 gör undersökningen men Gustav Edman tror att det var längesedan, om ens någonsin, som Almedalen dominerades av företag och konsulter som frotterar sig med politiker. Tankesmedjan står självt för två seminarier om civilsamhällets framtid i Sverige.
 
– Vi ser själva Almedalen som en unik plats där nya idéer formas och där alla möjliga organisationer kan träffas på ett annorlunda sätt. 
 
Som Dagens Opinion tidigare har berättat om kommer Sektor3 läggas vilande till följd av förlorade medlemsintäkter. Det innebär att Gustav Edman, i likhet med övriga anställda, inte kommer att jobba kvar efter årsskiftet. 
 
Var tar du vägen när Sektor3 läggs ner?
– Det vet jag inte. Men vi jobbar väldigt mycket för att vår verksamhet ska leva vidare genom andra initiativ. Till dess är det full fart framåt hela vägen till årsskiftet. Vi ska till exempel ha en stor konferens i oktober om ”Partiernas väg ur krisen”.
 
Du kanske hittar nytt jobb under Almedalsveckan?
– Det är inte alls omöjligt. Det är där man knyter nya kontakter. 
 
Oscar Örum