Riks drivs idag inom medieföretaget Samtiden, som är ett helägt bolag till SD. Runt tio medarbetare berörs på Riks.

–  Vi ska bolagisera Riks så att det inte ägs av partiet utan av någon annan. Vi tycker att Riks har livskraft och fungera väl och så ska det inte vara bundet till ett parti, säger SDs kommunikationschef Joakim Wallerstein, och vidare:

–  Konceptet fungerar bra. Vi har 1,1 miljoner unika besökare per månad och 300 miljoner visningar sedan starten. Men ska Riks fortsätta växa måste det stå på egna ben.

På nästa partistyrelsemöte ska SD-ledningen fatta beslut om ett förslag om att lägga Riks i ett eget bolag. Vem som ska äga bolaget är oklart.

– Det är inte helt spikat.

Vem tog initiativet?
– Dels är det jag. Men samtalat har funnits ända sedan vi startade Riks. Det finns fördelar och nackdelar med att lägga det i partiet. En nackdel har varit i kontakterna med andra partier.

Vad kan det Riks utvecklas till för kanal?
– Visionen har alltid varit att bli ledande på video i sociala medier. Sett till den andel vi har, så har vi lyckats.

Hur ska Riks finansieras som eget bolag?
– Det finns lite olika modeller. Medieutbildningar kan vara en inriktning. Vi får in rätt bra med annonspengar idag. Det finns fler komponenter som nyhetsbrev som man kan prenumerera på.

Han har själv tagit initiativet till Riks och också haft sitt kontor ute hos kanalen i Bromma. Dock kommer inte Joakim Wallerstein att följa med när Riks blir ett eget bolag.

–  Jag är kommunikationschef och det trivs jag bra med.