Sverigedemokraterna kommer att stötta Vänsterpartiets förslag om att stoppa regeringens förslag om att sänka arbetsgivaravgiften för unga. Både Företagarna och Svenskt Näringsliv är emot Vänsterpartiet och Sverigedemokraternas planer.

På en blixtinkallad presskonferens gjorde Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson  Oscar Sjöstedt (som just nu trendar på Twitter efter ett uttalande om ett beslut av migrationsverket) klart att partiet stöttar Vänsterpartiets blivande partiledare Nooshi Dadgostar i förslaget om att stoppa de sänkta arbetsgivaravgifterna. Men SD vill hellre lägga pengarna, 7,5 miljarder på rättsväsendet i stället för kommuner och regioner.

Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg har sin uppfattning i frågan:

– Det finns olika sätt att se på det. För det första är det inte jättebra att riva upp budgeten på det här viset, säger han och fortsätter:

– I det här läget när arbetslösheten har ökat enormt dramatiskt, är det inte särskilt konstruktivt att inte underlätta för mindre företag. Jag vet att det inte har visat sig vara den mest effektiva åtgärden. Men som arbetsmarknaden är nu ska man inte lämna någon väg oprövad. Så det här är ingen speciellt bra idé, säger Daniel Wiberg och lägger till:

– När man närmar sig en arbetslöshet på 10 procent är det inte läge att spela politiska spel.

Svenskt Näringslivs kommunikationschef Peter Isling:

– Det är en parlamentarisk process och vi vet inte var vi hamnar. Men i sak har vi en annan uppfattning än Vänsterpartiet. Branscherna som har drabbats värst av corona är bland annat handeln och restaurang, som står för många instegsjobb. Därför är sänkta arbetsgivaravgifter som åtgärd ganska träffsäker.

– Vi är mycket kritiska. De två stora förslagen för återhämtning för företagen i budgeten var ju bolagsskattesänkningen och sänkningen av arbetsgivaravgiften.  Vill man då skjuta ner ett av förslagen skadar det företagen och i synnerhet tjänsteföretagen.     Det är för mig väldigt märkligt att politiska partier som ändå säger sig värna svenska företag inte kan ställa sig bakom att sänka arbetsgivaravgifterna som är en väldigt tung post för företagen, säger Anderas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Han lägger till:

– Att ägna sig åt politiskt spel under en bräcklig återhämtning och när företag kör på fälgarna är provocerande. Drivs det igenom kommer det att provocera många hårt kämpande företag.

Vänsterpartiet vill få med sig Moderaterna och Krisdemokraterna. Men de två borgerliga partierna har ännu inte presenterat sina skuggbudgetar och avvaktar med besked om hur de ser på Vänsterpartiets förslag.