Under de två senaste åren har Sverigedemokraterna ökat sin närvaro under Almedalsveckan. Men i år trappar partiet ned något.

Under 2017 gick Sverigedemokraterna, som tidigare hade hållit en låg profil under Almedalsveckan, genom att hyra LOs lokal sedan många år. I fjol, 2018, hyrde SD en ännu större lokal i centrala Visby och hade externa gäster där som tyckarna Stig-Björn Ljunggren och Vidar Andersson. I år vänder Sverigedemokraterna åter till Hamnplan, där också partiledaren Jimmie Åkesson och hans partikamrat Björn Söder stod i stort sett ensamma och skrek i megafon en gång i tiden.

– Vi kommer att ha ett eget ställe även i år, men under en betydligt kortare tid. Vi har fått en dålig dag (för partiledar-talet, söndag) och det är inte ett valår, säger SDs kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Några stora förändringar av SDs strategi för Almedalen är dock inte att vänta:

– Det blir en dag kortare i år. Men annars kör vi på med vårt eget Almedalen i Almedalen. Vi håller våra debatter och vår fest fortsätter vi med.

Frågan är hur många av medlemmarna som kommer i år?
 – Vi var 400-500 Sverigedemokrater förra året. Hur det blir i år, är lite svårare att svara på eftersom vi har en dålig dag (för partiledartalet). Jag tror att det blir mindre, men man vet ju inte.

Hur var Järvaveckan?
 – Vi hade några på plats och hade bra samtal, men ingen fast plats i år. Vi har en betydligt bredare verksamhet och är aktiva i många förorter. Det går bra för oss i förorterna.

Partiledare Jimmie Åkesson ställde in sitt tal i Järva med kort varsel och angav ”familjeskäl” som orsak.

Kan detta påverka även hans deltagande i Almedalsveckan?
 – Nej, att han inte kan en kväll i Stockholm är inte jättekonstigt, säger Joakim Wallerstein.