Det är riksdagsledamoten Katja Nyberg (sd) som har skrivit sig på sitt nyinköpta hus á 5,8 miljoner inte långt från den förra statsministern (s) Göran Perssons försök till herrgård i Sörmland vid sjön Båven.
Katja Nyberg har samtidigt behållit sin hyreslägenhet hos Svenska Bostäder på Södermalm. För den får hon 8 600 kronor i ersättning via Riksdagsförvaltningen. Kravet för att få ersättning är att bostaden ligger minst 50 kilometer från riksdagshuset och det klarar Katja Nyberg av. Hennes hus ligger 112 kilometer från riksdagen.

Katja Nyberg berättar via sms:

”Jag har lägenheten som övernattningslägenhet. Jag har minderåriga barn och behöver ett boende i Stockholm där de kan bo när de inte är hos sin far. Det hade varit mycket bättre att få en lägenhet från riksdagen med fler sovrum men det finns inte tillgängligt”.

Hur tror du väljarna uppfattar förmånen att som politiker få en betald övernattningslägenhet och var det inte den typen av elit SD ville motverka?

”Samtliga riksdagsledamöter som inte bor i Stockholm har rätt till övernattningslägenhet, jag får inte mer ersättning än någon annan”.

Tidigare M-ledamöterna Elisabeth Svantesson och Erik Bengtzboe kritiserats för att ha tagit emot pengar till en övernattningslägenhet.