Sverigedemokraternas ”dokumentärfilm” om socialdemokraternas historia gav mersmak. Nu planerar Sverigedemokraterna att bli ett tv-hus och släppa flera liknande produktioner till valet 2022.

Filmen om Socialdemokraterna, Ett folk Ett parti, producerad av det SD-finansierade tidningshuset Samtiden, blev en framgång i valrörelsen 2018 , tycker Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.

– Vår utvärdering visade att den var extremt lyckad. Den har visats över 1 miljon gånger, om man räknar ihop alla kanaler, säger han och berättar vidare:

– Jag upplever att vi fick en vecka i valrörelsen där samtliga stora medier skrev om Socialdemokraternas historia och att ett 20-tal forskare var ute och uttalade sig. Vi fick en debatt som Socialdemokraternas historia mitt i en valrörelse, en debatt ingen någonsin har haft förut i en valrörelse.

Nu vill Sverigedemokraterna göra fler ”dokumentärer”.

– Vi är bra på sociala medier, men vår kommande stora mediesatsning kommer att vara dokumentärer.

Sverigedemokraterna ska agera ett tv-hus som hjälper alla som vill göra en dokumentär om intressanta frågor.

– Vi kan stå för utrustning och hjälpa till med att producera.

Vad kostar det?
– Videoutrustning är dyr. Pengar kommer det att kosta. Det är en investering som behöver göras.

Redan nu håller Sverigedemokraterna på med en produktion. Den ska handla om utförsäkrade.

– Det är en fråga som flera av våra riksdagsledamöter är väldigt engagerade i, säger Joakim Wallerstein.

Han vill dock inte berätta vem som gör dokumentären.

– Produktionen pågår och det för tidigt att gå ut med.

Filmen ska vara klar inom ”någon månad” och fler är på gång i ämnen som äldreomsorg och vårdbiträden och vårdkrisen.

– Vi känner att vi inte vill bli styrda av rubriksättningen för dagen, utan ska kunna lyfta saker med längre perspektiv och som inte de etablerade medierna tycker är kreddiga.

Joakim Wallerstein lägger till:

– Politik är komplicerat och min uppfattning är att nuvarande politiska landskap är mer komplicerat än någonsin. Och då behövs det många gånger mer, än bara en facebookpost för att kommentera en politisk händelse eller formulera en politisk lösning.

Hur gjorde ni för att få så många tittare på S-filmen?
– Jag tror att varje tidning skrev om den. Forskare  och statsråd var ute och kommenterade den. Det blev en sak man såg. På Twitter skrev man ’nu har jag sett dokumentären’, inte vilken dokumentär det var. Det kommer att bli svårt att återupprepa det. Man ska vara ödmjuk inför det.

Även LO jobbar dokumentärt och har bland annat producerat böcker om Sverigedemokraternas historia. Det tycks inte ha gjort något intryck på Joakim Wallerstein.

– Nej, det har väl fladdrat förbi i mitt flöde. Min uppfattning är att det har aldrig flugit. Jag tror att de kommer i håg S-dokumentären mer än vad jag minns att de har gjort mot oss. Sedan brukar ju SVT gör dokumentärer åt dem (skämtsamt).

Fick inte SD-ledamoten Mattias Karlsson en del uppmärksamhet av SVT Agenda förra söndagen om starten av hans tankesmedja Oikos?
– Ja det stämmer, min uppfattning är att det var informativt och samtidigt som det ställdes kritiska frågor.