Med kampanjen Ställ rätt fråga vill Svenskt Näringsliv "hjälpa dem (journalisterna) på traven". Näringslivets organisation hoppas journalisterna ska läsa de annonser som köps i dagspressen.
 
Svenskt Näringsliv vill jobba in tesen att politiken inte skapar jobb utan förutsättningarna för dem.
 
Hur tänkte ni?
– Vi vet att jobben är den stora frågan i samhällsdebatten i dag och i valrörelsen nästa år. I grunden är det bra, men det är viktig att prata om dem som skapar jobben, företagen och deras förutsättningar, säger Pär Henriksson, ansvarig för politisk strategi på Svenskt Näringsliv.
 
Varför utbilda journalister?
– Utbildning är kreativt sätt att lyfta frågan på. Vi kommer att göra det på flera andra sätt också. Tanken är att vi ska kunna experimentera och att kampanjen ska ta sig olika uttryck. Men alla handla sätten handlar om ställa den rätta frågan.
 
Vad hoppas ni på för effekt?
– Vi är inte naiva. Vi tror inte att vi kan påverka de enskilda journalisterna eller samhällsdebatten. Men över tid kan vi få politiska partierna att tänka på hur de ska göra för att få fler företag att våga anställa. Då har vi kommit en bra bit. Vi vill att nästa regeringsförklaring, oavsett färg, ska innehålla ett brett reformpaket för svensk konkurrenskraft.
 
Byrå?
– Det mest är gjort internet. Men Schlingmann har gjort formen på annonserna.
 
Är det moderaternas förra strateg Per Schlingmann som skrivit frågorna till journalisterna?
– Det har nog snarare jag gjort. Men vi har bollat det internt.

Finns det inte en risk att journalisterna aldrig någonsin kommer att ställa era frågor, just för att Svenskt Näringsliv föreslår dem?
– Jo, absolut. Därför är detta inte ett sätt att utbilda journalister. Camilla Kvartoft och Mats Knutson (Agenda, partiledadebatten) är två av Sverige skickligaste journalister. Men det här är ett sätt att väcka frågan om man ska ta sig an jobbfrågan. Det är ett sätt för oss att komma in i den debatten.
 
journalisterna får följande tips från Svenskt Näringsliv:
* Hur skapar vi bättre förutsättningar för företagare att skapa nya jobb?
* Hur klarar Sverige den nya globala konkurrensen?
* Hur skapar vi förståelse för entreprenörernas betydelse för Sveriges välstånd?
* Hälften av det vi tillverkar i Sverige säljs till andra länder. Hur kan vi få ännu bättre förutsättningar att sälja mer?
* Är det rimligt att regeringen och riksdag satsar nästan 70 miljarder kronor på Arbetsförmedlingen?