Undersökningen, som genomförs varje år i maj och november, visar på ett stort tapp för Socialdemokraterna.
 
Jämfört med mätningen i november förra året backar partiet med -1,9 procentenheter och noterar ett väljarstöd på 30,3 procent, enligt PSU. Minskningen är statistiskt säkerställd. Däremot är tappet nästan 1 procentenhet mindre om man jämför med valet 2014.
 
SCB-siffrorna är också dystra för regeringspartnern Miljöpartiet som tappar -0,8 procentenheter jämfört med i november 2014 och landar ett stöd på 6,4 procent.
 
Regeringspartierna har tillsammans ett stöd på 36,7 procent. Det är att jämföra med Allianspartierna som tillsammans når 40,3 procent.
 
Samtidigt som stödet sjunker för Socialdemokraterna, ökar det kraftigt för Moderaterna. Mellan november 2014 och maj 2015 har väljarstödet ökat med 1 procentenhet. Ännu mer, 1,9 procentenheter, om man jämför med valet.
 
Partisympatiundersökningen visar också på ett ökat stöd för Centerpartiet som växer med 0,4 procentenheter till 6,4 procent.
 
För de två övriga partierna i Alliansen är dock läget mer allvarligt. Folkpartiet backar med -0,4 procentenheter till 4,9 procent, nära fyraprocentsspärren. Samtidigt hamnar Kristdemokraterna under spärren och lyckas endast samla 3,8 procent av väljarstödet.
 
Vänsterpartiet ökar med 0,8 procentenheter till 6,5 procent och är därmed större än Miljöpartiet. Allra mest ökar dock Sverigedemokraterna. Jämfört med valet 2014 har stödet vuxit med 2,1 procentenheter till 14,5 procent.
 
PSU tittar också på hur väljarna rör på sig.
 
Jämfört med undersökningen i november tappar Socialdemokraterna mest till gruppen ”Vet ej” (1,9 procent) och till Moderaterna (1,1 procent). Däremot vinner partiet väljare från Miljöpartiet (0,4 procent). Sverigedemokraterna lockar från både Moderaterna (1,1 procent), Socialdemokraterna (0,5 procent) och ”Vet ej” (1,7 procent). Jämfört med valet 2014 plockar partiet från alla tre rödgröna partier.