– Vi förutsätter att det ska bli en seriös förhandling där det ges möjlighet till en grundlig genomlysning av de förändringar som företaget vill se. Det är först då vi kan diskutera och så småningom eventuellt träffa nytt avtal som vi kan ta ansvar för. Men vi kan bara ta ansvar för ett avtal om vi har möjlighet att granska och förutse vilka konsekvenser det kan ge, säger Louise Gerdemo Holmgren, presschef på Unionen.
 
Förhandlingar kring kabinpersonalens nya kollektivavtal inleds imorgon i Köpenhamn. Men redan på söndag vill SAS-ledningen ha avtalet klart, annars kan SAS komma att begäras i konkurs.
 
Tror ni det blir klart till på söndag?
– Nu tar vi ett steg i sänder. Vi har nu fått förhandlingsframställan, sedan åker vi till Köpenhamn för att sätta oss i förhandlingar. Vi får se vad som händer, säger Louise Gerdemo Holmgren.
 
Det var i måndags som SAS gick ut med sitt åtgärdspaket för att minska sina kostnader. Det rör sig om besparingar på totalt tre miljarder kronor. Flygbolaget vill bland annat omförhandla kollektivavtalen för att sänka lönerna med 15 procent och även dra ner på personalen med 800 anställda.
 
Facken har dock varit kritiska mot sparplanen. Både det norska och danska facket har enligt medier sagt nej till sänkta löner.
 
Unionen har under veckan riktat skarp kritik mot SAS för sättet de presenterat åtgärderna för de anställda. Bolaget ska ha skickat ut information till de anställda där de framställde det nya kollektivavtalet som ”ett fullbordat faktum” utan att några förhandlingar med facket ägt rumt.
 
Detta ska ha upprört Unionens medlemmar.
 
– Så går det inte till på den svenska arbetsmarknaden, säger Louise Gerdemo Holmgren.
 
Hon berättar vidare att Unionen både igår och i dag haft möten med sina cirka 600 medlemmar bland kabinpersonalen på Arlanda för att ta in deras synpunkter och tankar kring situationen.
 
– Det här är personer som för en väldigt kort tid sedan fick information om att det är ett allvarligt läge. Naturligtvis är det mycket oro och många frågor om vad Unionen tycker och vilket stöd de kan få.