Målet för Elisabeth Thand Ringqvist, när hon ersatte Anna-Stina Nordmark som vd för Företagarna var att värva 25 000 nya medlemmar på 18 månader. Under dagens seminarium, där representanter för ungdomsförbunden debatterade den höga ungdomsarbetslösheten och hur den bör lösas, var egenföretagande ett hett ämne. Dessa befintliga och potentiella företagare är viktiga i medlemsvärvningen för Företagarna.
Hur kommunicerar ni mot unga företagare?
– Jag är fortfarande ny i gemet, men vi har intensifierat vårt arbete för att få unga människor att gå med. Detta genom att driva frågor som berör dem, säger Eliabeth Thand Ringqvist.
 
Vilka frågor är det?
– En viktig fråga som vi fått nej av Skatteverket två gånger i rad på nu är sänkt moms på appar. Många teknikutvecklingsföretag som drivs av unga människor utvecklar appar, men om de ska sälja dem internationellt krävs idag att moms betalas både i Sverige och i landet där appen köps, alltså dubbelmoms.
 
Hur går ni vidare?
– Vi fortsätter att uppvakta Skatteverket. Sedan lanserade vi idag också ett upprop på Facebook, som vi hoppas genererar opinion.
 
Varför ska man som ung företagare gå med i Företagarna?
– Av två anledningar; dels får man så mycket rådgivning man kan behöva av oss och dels för att man får tillgång till försäkringar, som man ibland som ung annars kanske struntar i.