Tanken är att IF Metalls medlemmar via sajten ”Rösta på någon som vet”, ska hitta industriarbetare som kandiderar för Socialdemokraterna i valet till kommun, landsting och riksdag. Lämpliga kandidater har en liten valaffisch på sajten som kan skrivas ut och sättas upp på arbetsplatsen.

Syftet?
– Medlemmarna ska kunna hitta en kandidat som står en nära och vet hur det är att jobba i industrin och som kan lyfta fram industriarbetarnas frågor, säger IF Metalls kommunikationschef Åsa Märs.

Mål?
– En socialdemokratiskt ledd regering, men också att vi kan tydliggöra skillnaderna i valrörelsen. Som kommunikationschef vill jag inte bidra med någon negativ kampanj utan att vi visar vad vi vill och inte ägnar oss åt smutskastning av någon annan.

Varför bara socialdemokrater med bland era rekommendationer, blir det inte otrovärdigt?
– Nja, det är det inte. Det är absolut ingen hemlighet att vi stödjer Socialdemokraterna, det gör hela LO-kollektivet. Vi tycker att Socialdemokraterna företräder våra medlemmar bäst i riksdagen.

Statminister Stefan Löfven, finns med på IF Metalls lista över lämpliga kandidater att rösta på. Han var förbundsordförande på IF Metall när han valdes till Socialdemokraternas partiledare.

Har ni någon ny Stefan Löfven att hålla ögonen på?
– Det vet jag faktiskt inte, men vi har över 400 kandidater på sajten och vi fostrar gärna en statsminister, säger Åsa Märs.

Sajten är utvecklad med hjälp framtagen av byrån Reform Act.