– Det är så att jag inte trivts, utan tvärtom, men det ska bli kul att göra något annat, säger han.
 
Anders Edward har jobbat inom Saco-sfären i totalt 26 år. Tio år som förbundsdirektör på dåvarande Sjukgymnastförbundet, numera Fysioterapeuterna, samt åtta år som chef för Akademikernas A-kassa. De senaste åtta åren har han tjänstgjort som kanslichef på Saco.
 
Den sista maj gör han dock sin sista dag och ska med start i höst börja tulla på tjänstepensionen. Men han går inte helt och hållet i pension.
 
– Det primära skälet jag lämnar är att jag har byggt upp en ganska omfattande verksamhet hemma i Uppsala, som tar mycket tid. Jag äger jordbruksfastighet där vi har en massa hästar och uthyrningsverksamhet. Jag lämnar den här akademiska världen för att ägna mig mer åt ”jordnära” verksamhet och bli en modern bonde.
 
Sacos presschef Anders Jonsson har väl också hästar. Är det vanligt hos er?
– Haha, nej det är inte vanligt, det är en ren slump att det blivit så.
 
Han säger att han gått i de tankarna sedan flera år och haft som plan att jobba kvar fram till 2015.
 
– Jag har drömt att kunna bara vara egen. Så jag kombinerar den egna verksamheten med att börjar tulla lite på tjänstepensionen. Det kan man egentligen göra från 55, men jag väntar tills jag är åtminstone 60 år.
 
Hur tycker att du att din tid varit på Saco under dessa 26 år?
– Jag tycker att det har varit ett privilegium att få jobba här. Det är en väldigt seriös verksamhet som bedrivs här och som är väldigt forskningsinriktat. När Saco gör utspel, det spelar ingen roll om det är skatter, lönebildning eller socialförsäkringsfrågor, så är det väldigt genomtänkta och det är tryggt och trevligt att få jobba i en sådan organisation, säger han.
 
Saco letar just nu en efterträdare till Anders Edward.
 
Vilka utmaningar väntar för den här personen?
– Jag tror de stora utmaningarna är dels att bibehålla den trots allt höga anslutningsgraden. Anders Kjellberg i Lund (professor i sociologi, red.anm.) menar att över 70 procent av alla de som skulle vara med i facket är med. En annan utmaning är att bedriva en bra studentverksamhet, för studentrekryteringen är jätteviktig, och att locka fler yngre och medelåldersmän från privata sektorn att gå med i facket.