Om tio år är den sociala tryggheten antingen något eller mycket sämre än den är i dag. Det anser varannan svensk löntagare. Fyra av tio tror att vård och omsorg kommer att bli sämre, nästan lika många spår försämringar i sjuk och arbetsskadeförsäkringen.
Allt fler anser att staten, och inte den enskilde individen, har ansvaret för det egna försäkringsskyddet. År 2011 ansåg 40 procent att det var löntagarens eget ansvar jämfört med 20 procent idag.
Den löntagargrupp som i störst utsträckning anser att det är samhället och staten som bär det huvudsakliga ansvaret utmärker sig Saco-medlemmar, 39 procent.
För LO-anslutna är motsvarande siffra 29 procent och för TCO-medlemmar 33 procent.
Kvinnor är mer oroliga än män när det gäller huruvida den framtida pensionen kommer att räcka till.
Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman kopplar samman den ökade oron med andelen löntagare som tecknar sjukvårdsförsäkringar, något som ökat med 18 procent under 2013.
Välfärdstendens visar att kvinnor är mer oroliga än män. Hälften av dem är oroliga för att pensionen inte ska räcka till, att jämföra med 30 procent av männen. Och fyra kvinnor av tio oroar sig för att deras föräldrar inte ska få den vård de behöver.
De flesta löntagare tror emellertid på förbättringar inom jämställdhet, barnomsorg och skola.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...