Svenska Jägareförbundet tappade ifjol hela 21 625 medlemmar, enligt tidningen Jakt & Jägare, vilket innebär att förbundet nu har drygt 153 000 medlemmar.
 
Samtidigt har den betydligt mindre konkurrenten Jägarnas Riksförbund fortsatt sin medlemstillväxt och har i dag 33 475 medlemmar, en ökning med drygt 8 procent eller cirka 2 000 medlemmar jämfört med ifjol, enligt Jägarnas Riksförbunds generalsekreterare Per Wannström
 
– Vi ökar inte i samma omfattning som de minskar, men vi ökar. Det tror jag beror på tydlighet och medlemsdemokrati. Många säger att de är medlemsstyrda, men här är vi verkligen det. Vi har en väldigt kort väg från ett medlemsförslag till ett beslut på årsstämman, säger han.
 
Enligt Per Wannström jobbar förbundet på många olika sätt med att värva nya medlemmar, bland annat genom direktkontakter, att vara på mässor, telemarketing och direktreklam.
 
– Det svåra är som i alla branscher att hitta adresser. Här har vi hittat bra sätt, säger han.
 
En förklaring till ökningen kan också vara Jägarnas Riksförbunds mer aggressivare inställning till vargen. För ett år sedan skickade förbundet nämligen ut ett brev till regeringen där de krävde att frilevande vargar i Sverige utrotas. Detta är att jämföra med Jägarförbundet, vars mål är 150 vargar.
 
– Vi anser inte att vi har en unik vargstam i norden, vilket forskarna håller med om. Det är östeuropeiska vargar och sådana finns det i många tiotusentals. Det är ingen utrotningshotad art, säger Per Wannström.
 
Förbundet driver frågan främst genom myndighetskontakter och att lämna underlag till utredningar, berättar han vidare.
 
– Jägarna är inte en homogen grupp och det finns många åsikter här. Men jag tycker att vi kan känna oss trygga då det är våra medlemmar som drivit fram frågan.
 
Är ni optimistiska då med er nollvision?
– Vi tror att med ökad upplysning om kostnad och påverkan så kommer det att bli väsentligt bättre.
 
Jägarnas Riksförbund har en omsättning på ungefär 20 miljoner kronor samt 13 anställda.
 
Jobbar ni med pr-byråer?
– Ja, till viss del. Men det mesta gör vi inhouse. Vilka vi jobbar med vill jag inte säga.