När det amerikanska företaget Beyond Meat börsintroducerades på Nasdaq 2 maj, steg kursen med 163 procent på en dag. Nu ska Coop börja sälja det veganska haussade köttet i bred skala.

– Vi är vi jätteglada över att som första rikstäckande kedja ha fått ensamrätt en av de mest omtalade matinnovationerna, säger Coops presschef Tobias Rydergren.

Först ut är produkten The Beyond Burger. Coop räknar med att få in leveranserna till lager på måndag och att få igång distributionen till butikerna på tisdag.

– Det gick snabbt och kommer mitt i säsongen. Så vi får bygga kampanjer lite i efterhand. Det arbetet har vi dragit igång.

Hur ska ni berätta för konsumenterna?
 – Vi får inte in det i ett vanligt lanseringsfönster. Det första vi gör är intern marknadsföring mot våra butiker. När det finns tillgång i butikerna, ska vi prata om det för konsumenterna. Det blir ganska snart. Vi kommer att ha det exklusivt hela grillsäsongen så om några veckor kommer en bredare lansering.

Coops byrå är Forsman & Bodenfors.

– Vi har inte lagt ut något uppdrag på reklambyrå.

Är inte alla på Forsman & Bodenfors veganer?
– Det vet jag inte. Det kan finnas någon köttätare kvar, ha ha. Vi (Coop och Forsman & Bodenfors) har gjort två kampanjer på temat proteinkonsumtion, ’Kära köttbit’ och ’Framtidens protein’.  Så vi har drivit frågan om ett grönt proteinskifte. Det här blir ett steg ytterligare.

Hur ska ni hantera ett varumärke som många talar om, men ingen har testat?
– Det ska bli spännande. Vi får nog prova oss fram och se hur stor efterfrågan är. Det finns så klart ett stort intresse kring dessa innovationer och den lyckade börsintroduktionen bidrar dessutom ytterligare.  Och tar vårt varumärke i ytterligare en grönare riktning.

Vilken position ska Beyond Meat ha jämfört med Oumph och Anamma?
 – Det finns många innovativa och kul produkter här. Beyond Meat är så klart en premiumprodukt som jag tror kommer också att locka inbitna köttätare.

Och hur mycket CO2 går det åt för att flyga över burgaren från USA?
 – Den kommer faktiskt från Nederländerna där Beyond Meat också har tillverkning.