Filmen med titeln ”A Self-Stopping Car Accident” laddades upp på Youtube den 19 maj och tycks vara en presentation av en säkerhetsfunktion i en Volvo-bil av märket XC60.
 
Men visningen går katastrofalt fel – istället för att fotgängarskyddet automatiskt bromsar in, kör bilen rakt in i två personer.
 
Filmen sprids just nu som en löpeld och har fått över tre miljoner visningar på Youtube. Det ska jämföras med Volvos Zlatan-film som på Youtube har 5,5 miljoner visningar. Även medier, såväl svenska som utländska, har uppmärksammat filmen.
 
Bjarne Darwall är presschef på Volvo Cars i Sverige. Han har den senaste veckan haft som uppgift att försöka förklara vad det egentligen var som hände i klippet. I intervju efter intervju har han dels beklagat det inträffade, dels försökt reda ut hur filmen faktiskt är missvisande.
 
Enligt Volvo är den aktuella bilen nämligen inte utrustad med ett fotgängarskydd. Medan alla bilar visserligen har systemet City Safety, som ska reducera olyckor i tät trafik, ingår fotgängarskyddet i ett tilläggspaket – som bilderna visar bilen alltså inte har, enligt Volvos granskning.
 
Bjarne Darwall säger till Dagens Opinion att det varit en ”pedagogisk uppgift”.
 
– Säkerhet har varit ett jätteviktigt kärnvärde för oss sedan vi grundades 1927. Vi lägger mycket pengar, resurser och tid på att skapa säkerhet i världsklass och på alla områden ligger vi i absolut framkant när det gäller säkerhet, säger Bjarne Darwall och fortsätter:
 
– Därför är det klart att det blir extra dramatiskt och några höjda ögonbryn när man ser en sådan här film. Det blir en pedagogisk uppgift att berätta om hur de här systemen faktiskt fungerar.
 
Hur pass stor skada tror du att det här kan ha orsakat ert varumärke?
– Säkerhet har varit ett kärnvärde och fokusområde för oss så länge att det är svårt att bedöma hur stor påverkan en enskild händelse har.
 
Är du nöjd med hur ni hanterat händelsen?
– Överlag tycker jag att vi fått möjlighet att beskriva vad det är man ser på filmen och på det sättet förklara för våra kunder att om man har en Volvo så kan man känna sig trygg med att systemet fungerar, säger Bjarne Darwall.